Değişen piyasa dinamikleri

06.10.2017 11:40

Finansal piyasalarda haftadan haftaya bazen de günden güne değişen gündemler söz konusu oluyor. ABD’de Trump’a ilişkin endişeler artarken ve makro veriler iyi gelmezken dolar endeksi ve 10 yıllık tahvil faizlerinde  gerileme söz konusu olurken birkaç hafta sonra Trump’a ilişkin endişelerin azalması ve makro verilerin toparlanması ile birlikte dolar endeksi ve 10 yıllık tahvil faizleri tekrar yükselebiliyor. Tabi bu durum direkt olarak global fiyatlamaları ve özellikle gelişen ülke piyasalarını etkiliyor.

PEKİ MEVCUT DURUMDA PİYASALAR NEYİ FİYATLIYOR VE NEYİ FİYATLAYACAK?

ABD’deki siyasi gelişmeler, makro veriler (özellikle enflasyon) ve faiz beklentileri şu an fiyatlamalarda baz alınıyor. Diğer yandan her ülkenin kendi içerisinde yaşadığı gelişmeler de pozitif veya negatif ayrışmalara neden oluyor. Almanya’da yapılan Federal seçimler ve İspanya’da yapılan Katalonya bağımsızlık referandumunun euro üzerinde baskı oluşturması veya sınırda yaşanan hareketliliğin ardından TL cinsi varlıkların benzerlerine göre negatif ayrışması bunlara örnek gösterilebilir.

Bu yılın başında 103 seviyelerinde seyreden dolar endeksi Trump’a ilişkin endişelerin artması ve ABD’de uzun bir süre faiz artırımını etkileyecek önemli verilerin zayıf kalması nedeniyle Eylül ayı ortalarında 91.30 seviyelerine kadar geriledi. Mevcut durumda 93.50 seviyelerinde seyrediyor. Bu yükselişte ; Trump’a ilişkin endişelerin azalması ki burada vergi reform taslağının sunulması önemliydi bunun yanı sıra son dönemde önemli makro verilerin toparlaması etkiliydi. 2.çeyrek büyümesi piyasa beklentisinin üzerinde %3.1’e revize edilirken, ekonomik aktivitelerin son durumunu gösteren ISM hizmet ve ISM imalat PMI verileri sırasıyla son 12 ve son 13 yılın en yükseğine ulaşırken fabrika siparişleri de beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Diğer yandan son FOMC toplantısında üyeler bu yıl bir faiz artırımı daha beklerken önümüzdeki yıl için 3 faiz artırım beklentilerini korudu. Fed Başkanı Yellen ise her fırsat bulduğunda düşük enflasyonun geçici olduğunu ifade ediyor. Bu durum Fed’in şahin bir tutum içerisinde odluğunu işaret ediyor. Makro verilerde ciddi bir bozulma olmaz ise bu beklentiler bu şekilde devam edecek. Bu açıdan bugün açıklanacak olan Eylül ayı istihdam verileri oldukça kritik. ABD’de Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı içerisinde gerçekleşen iki kasırgadan ötürü tarım dışı istihdam beklentileri oldukça düşük. Ancak bunun bir önemi yok çünkü mevcut koşullar göz önünde bulundurularak bu beklenti oluştu ve gelecek veri net bir fiyatlamaya neden olmayabilir. Burada ortalama saatlik kazançlar verisi önemli olacak. Ağustos ayında kısmi toparlama gösteren ücretler Eylül ayında da artış gösterirse dolar ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişi ivme kazanabilir. Bu durum ise gelişen ülke piyasaları üzerinde baskı oluşturacaktır.

Yurtiçinde mevcut durumda yeni bir gelişme yok. Enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor. Siyasi kanatta ise olumlu veya olumsuz yeni bir gelişme bulunmuyor. Ancak ABD tarafı güçlenirken içeride oluşabilecek yeni bir risk TL cinsi varlıkların negatif ayrışmasına neden olabilir. Aksi takdirde piyasa nereye gidiyorsa biz de ayak uyduracağız.

TEKNİK SEVİYELER MUTLAKA TAKİP EDİLMELİ

Yukarıda piyasayı etkileyen mevcut dinamiklerden bahsettik. Bunlara birkaç şey daha eklenebilir ancak fiyatları şu an en çok etkileyen gelişmeler bunlar. Tabi bu gelişmeler yaşanırken teknik seviyelere de mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Çünkü önemli kırılmalar gelmediği sürece yukarıdaki gelişmelerin etkisi de sınırlı kalıyor. Aşağıda ABD 10 yıllık tahvil faizinin durumu ve USDTRY ‘nin teknik görünümünü paylaşıyorum. Grafikleri özetlemek gerekirse 10 yıllık tahvilin 2.32-2.31 üzerinde kalması yukarı yönlü hareketler açısından önem taşıyor. Yukarıda ise 2.40 önemli bir eşik. Bu eşik kırılırsa yükselişlerin hız kazanması beklenebilir.

Dolar kurunda ise bu aşamada en kritik seviye 3.60. Hem 200 günlük ortalama 3.60’ta yer alıyor hem de 3.93 seviyelerinden başlayıp 3.38 seviyelerinde sona eren düşüş trendinin %38.2 fibo direnci 3.60’ta yer alıyor. Dikkat ederseniz kur son günlerde 3.60’a gidip gidip dönüyor. Bu seviyenin aşılıp aşılamaması mevcut durumda ABD gelişmelerine bağlı. 3.60 kırılırsa yükselişler ivmelenebilir. Altında kaldığı sürece çok sert bir geri çekilme yerine 3.54-3.51 bandına bir hareket görebiliriz.

Hem makro ve siyasi gelişmeler hem de teknik seviyeleri ortak bir alan içerisinde takip etmek oldukça önemli.