Dikkatler ABD`nin vergi reformunda

27.11.2017 15:32

ABD’de vergi reformu yasa tasarısının yasalaşıp yasalaşmayacağı belirsizliğini koruyor. Bilindiği üzere, kurumlar vergisinin %35’ten %20’ye indirilmesi ABD Başkanı Trump’ın seçim vaatlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyordu. Bu süreçte ABD borsalarının bu vergi reformu beklentisini yıl başından itibaren fiyatladığını görmekteyiz. Ancak reforma ilişkin endişeler piyasaları da tedirgin etmeye devam ediyor.

Vergi reformu yasa tasarısı 16 Kasım’da 205’e karşı 227 oyla Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti. Senato oylamasının ise 30 Kasım Perşembe günü yapılması planlanıyor. Ancak Cumhuriyetçiler Senato’da Temsilciler Meclisi’ndeki kadar rahat değiller. 100 sandalyenin 52’si Cumhuriyetçilere aitken 46 sandalye ise Demokratlara ait. 2 sandalye ise bağımsız. Ancak bu 2 bağımsız üyenin Demokratlara yakın olduğu biliniyor. Diğer yandan 52 Cumhuriyetçi Senato üyesinin içerisinde Trump ile arasında problem olanlar mevcut. Bu nedenle tasarının Senato’dan geçmesi zor bir süreç olacak.

Tasarının Senato’dan geçmesi durumunda Temsilciler Meclisi ve Senato’nun kendi kabul ettikleri tasarıların arasındaki farklılıkları gidermesi ve üzerinde hemfikir olunan yeni bir tasarı oluşturması gerekiyor. Üzerinde hemfikir olunan yeni tasarının Kongrenin her iki kamarası tarafından yeniden oylanarak kabul edilmesinin ardından ise yasalaşması için Başkan Trump tarafından imzalanması bekleniyor. Trump, tasarının bu yıl bitmeden yasalaşmasını isterken, Temsilciler Meclisi ve Senato arasındaki farklılıklar bunu geciktirebilir.

Sonuç olarak, bu tasarının yıl başından bu yana fiyatlara dahil olması nedeniyle tasarının yasalaşmasının dolar, ABD tahvil faizleri ve borsalar üzerindeki pozitif etkisi, tasarının yasalaşmaması durumunda geçerli olacak negatif etkiden daha az olacaktır.