Dikkatler yeniden Fed’e çevrildi

02.05.2017 17:35

Fransa seçimlerinin ilk turunu kötü bir sürpriz yaşamadan atlatan piyasalar, yeni haftada gözünü ABD cephesine çevirdi. Yarın Fed, Mayıs ayı faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasa beklentilerine baktığımızda bu toplantıda herhangi bir aksiyon alınmayacağı yönünde konsensüs oluştuğunu görüyoruz. Toplantı sonrası faiz oranlarının sabit tutulması yönünde karar alınsa da, toplantının karar metni oldukça önemli olacak. Hatırlanacağı üzere Fed yeni yıla 3 faiz artırım beklentisi ile girmişti. İlk etapta bu rakam yüksek gözükse de hem ABD verilerinin pozitif seyri hem de Trump’ın maliye politikasıyla ekonomiye ivme katacağı yönündeki beklenti, 2017 yılı için 3 faiz artırımını makul kılmıştı.

2017 yılının ilk faiz artırımı Mart ayında gerçekleşti. FOMC üyelerinin sözlü yönlendirmelerle kısa sürede faiz artırımına hazırladığı piyasalar, ilk artırımı yumuşak bir şekilde atlattı. Şimdi ise piyasalar, kalan 2 faiz artırımının hangi toplantılarda gerçekleşeceği sorusuna cevap arıyor. Karar sonrası basın toplantısının olduğu Haziran, Eylül ve Aralık toplantıları, faiz artırımı için uygun görülen aylar. Yarınki karar metninde dikkat edeceğimiz en önemli ayrıntı ise Haziran ayına dair verilecek sinyaller olacak. Son dönemde gelen verilere baktığımızda ABD ekonomisinin bir miktar ivme kaybettiğini söyleyebiliriz. Geçen hafta açıklanan rakamlar ABD ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 0.7 ile zayıf bir büyüme kaydettiğini gösteriyor. İşsizlik oranı yüzde 4.5 ile son yılların en düşük seviyesinde seyretmesine karşın istihdam artışının yavaşladığını görüyoruz. Ayrıca Trump’ın vergi indirimi ve yüksek kamu harcamasından oluşan mali paketi, henüz hayata geçirilemedi. Bu sebeple Haziran ayında faiz artırımı gelecekse bile, sinyalin bu toplantıdan verilmesinin oldukça zayıf bir ihtimal olduğunu düşünüyorum.

Diğer önemli konu ise 4.5 trilyon dolara ulaşan Fed bilançosunun küçültülmesi. Piyasaların gündeminde bilanço daralması henüz yokken Mart ayı FOMC tutanaklarında, bu yıl içerisinde bilanço ayarlamasının yapılabileceği işaret edilmişti. Piyasalar artık daha çok, bilançoyu küçültmek için hangi yöntemin kullanılacağını merak ediyor. Kademeli faiz artırımı devam ederken bilanço hamlesi mi başlayacak yoksa faiz artırımlarına ara verilip bilanço düzenlemesine mi ağırlık verilecek? Piyasaların merak ettiği bu sorulara yarınki karar metninde çok net cevaplar alamayacağız. Fakat yılsonuna doğru düzenlenecek toplantılarda faiz artırımlarından ziyade, bilançonun küçültülmesine yönelik senaryolar piyasaların dikkate aldığı gelişmelerden olacak.

Zülküf Aydemir
IşıkFX Araştırma Uzmanı