Dolar, Euro ve Japon Yeni pozisyonlar

24.08.2015 14:43

Geçen hafta Dolar, hisseler ve emtialar için zorlu bir hafta oldu. Çin Yuan'ı bir süredir volatil olmasına rağmen sakinleşerek haftayı artıda kapattı. Amerikan Merkez Bankası'nın nispeten yumuşak bir tavır ortaya koyması ve düşük giden petrol fiyatları Amerikan Merkez Bankası'nın derhal faiz arttırımı yapma ihtimalini azalttı.

2 yıllık Amerikan Hazine faizleri 9 baz puan düşerek 0,61%'e kadar geriledi. Yavaşlayan büyüme ve Amerikan hisse piyasalarındaki satış dalgası 10 yıllık faizleri 2,05% in altına itti. Bu sırada Dolar da sadece emtiaya bağlı para birimleri Kanada ve Avustralya Doları'na karşı değer kazandı.  Haftanın başlangıcında Dolar Endeksi kuvvetli idi ve haftanın tepe noktası olan 97,08'leri gördÜ ve bu noktadan sonra düzenli bir düşüşe başladı.

Avro'da kısa pozisyonların kapanması pariteyi iki ayın en iyi seviyelerine getirdi. 1,1250 seviyelerini geçen parite 1,1300 ler ile Haziran sonundaki yüksek noktalarına ulaştı. 1,1335 civarındaki 200 günlük ortalamasını geçen Avro'da Şimdi teknik olarak görünen sıradaki hedef 1,1500-1535 aralığı.Buradaki kısa pozisyonların en başta birikmiş olmasının en büyük nedeni herhalde Avrupa Merkez Bankası'sının başlattığı tahvil alım programından beklentileri programın karşılamamış olması.  Sene başındaki sert satış sonrasında Avro Avrupa Cari fazlasının da etkisiyle hep kuvvetli kaldı ve şimdi Amerikan faiz arttırım ihtimali nispeten azalırken yükseliyor.

Hisselerdeki ve Amerikan tahvillerindeki düşüş Japon Yen'inde de bir toparlanma hareketi başlattı. Dolar Yen 122,30 civarındaki 100 günlük ortalamasını kırarak 120,40 lara kadar geldi. Japonya Merkez Bankası aslında Çin'in geçen haftaki devalüasyon tepki olarak kısa da olsa bir açıklama yapmıştı. Bu hareketler Asya'da ülkelerin birbirlerine karşı zaten belki de başlamış olan bir devalüasyon yarışına girme ihtimalini arttırıyor. Şimdi piyasa Japonya Merkez Bankası'nı test edecek gibi duruyor.

Sterlindeki kısa pozisyon ise Avro ve Japon Yen'indeki kadar büyük değildi. Bir miktar faiz arttırımının fiyatlanmaya başlamış olması ve cari açık gibi nedenlerden Sterlin'in aynı hareketleri yapmaması şaşırtıcı değil. Sterlin 1,5700  seviyesinin üzerinde neredeyse 8 haftadır kapanamadı. Eğer bu kapanış gerçekleşirse yeni hedef 1,5840 civarı olacaktır.

Kanada Doları teknik açıdan pek ilginç bir görünümde olmasa da petrol fiyatlarına korelasyonu dolayısı ile ilginç olabilir. Petroldeki ciddi düşüş Kanada Doları'nın değerinde ciddi bir düşüş meydana getirmekle beraber son dönemde Kanada ve Amerika arasındaki faiz farkı pek değişmedi. Şimdilik Dolar Kanda Doları paritesi 1,3000 civarlarında destekleniyor ve 1,3250 civarını kıramıyor gibi fakat bu yazı yazılırken Kanada Doları 1,3250 leri denemekte.

Vadeli piyasalara baktığımızda ciddi pozisyon değişimleri 3 alanda oluyor. Toplam Avro satış pozisyonları 21,400 kontrat civarında azaltılırken, Japon Yeni satış kontratları da 14,900 kontrat azaltılmış. Sterlin alım kontratları ise 10,300 kontrat kadar artmış. Gözle görünür belli başlı trendler Avro ve Japon Yeni satış pozisyonlarındaki kapatma eğilimi ve Kanada Doları ve Avustralya Doları Satış pozisyonlarındaki azalmalar. Aslında görünen o ki Dolar alış pozisyonlarından çıkılırken aynı zamanda emtialara bağlı para birimlerindeki satış pozisyonları azaltılmış yani genel bir pozisyon temizliğine gidilmiş. Bugün baktığımızda Dolar alış pozisyonu kapatmaları yerinde bir hareket gibi görünürken emtia para birimlerindeki zayıflık devam ediyor.

Batur Asmazoğlu / http://www.investaz.com.tr/
InvestAZ Fon Yöneticisi