Dolar endeksi geçen haftaki kayıplarını geri aldı...

20.05.2015 09:36

Bu hafta ekonomik verilerden çok merkez bankalarının ve Yunanistan’ın konuşulacağı bir hafta olacak. İngiltere Merkez Bankası ve Fed toplantı tutanaklarının yanı sıra yurtiçinde PPK sonrasında faiz oranı kararları açıklanacak. Diğer yandan Yunanistan’ın kreditörlerle yapacağı toplantı da haftanın en önemli gündem maddelerinden biri olacak.

Haftanın ilk iki gününde en sert hareketlerden biri euro tarafında yaşandı. Geçtiğimiz hafta ABD’nin hemen hemen bütün verilerinin beklenti aşağısında kalmasının euro/dolar paritesi 1,1450 seviyelerine kadar yükseldi. Fakat teknik anlamda çok kuvvetli bir direnç olan 1,1450 seviyesinin kırılamamış olması parite açısından bir handikap. Hafta sonu bir açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Tsipras ise, "Kim ki zaman daraldığı için kırmızı çizgilerimizden vazgeçeceğimizi ya da ödün vereceğimizi düşünüyorsa bunu aklından çıkarmalı" dedi. Gelen bu açıklama euro üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Salı günü ise AMB icra kurulu üyesi Coeure, yazın yaşanması beklenen düşük likidite dönemi öncesi Mayıs ve Haziran'da tahvil alımlarını artırmak istediklerini söyledi. Gelen bu açıklama sonrasında euro sert değer kayıpları yaşadı. İngiltere’de ise yıllık bazda enflasyon 55 yıl aradan sonra negatif seviyeye geriledi. Tüm bunlar dolar endeksinin geçtiğimiz hafta verdiği kayıpları fazlasıyla geri almasını sağladı ve endeks 95,00 seviyesinin üzerine yükseldi.

Bu hafta merkez bankaları ön planda olacak. Özellikle Fed’in 28-29 Nisan’da yapmış olduğu toplantının tutanakları yani detayları piyasalarda sert hareketlere neden olabilir. Fed üyelerinin faiz artırım konusunda vermiş olduğu olumlu veya olumsuz sinyaller önemli olacaktır. Üyelerin en azından Haziran ayındaki toplantı için faiz artırım ihtimali üzerinde durmaları bile dolara değer kazandırabilir.

Yurtiçinde ise PPK toplantısının ardından faiz oranı kararları açıklanacak. Merkez Bankası’nın yüzde 7,50 olan politika faiz oranı ve faiz koridorunun alt ve üst bandında bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Geçtiğimiz hafta doların global bazda değer kaybetmesi sonrasında sert gerileyen kur, dolardaki toparlanmayla birlikte 2,6000 seviyesini test etti. Haftanın geri kalan bölümünde ABD’den açıklanacak olan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, kurda yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir.

Euro/dolar paritesinde ise ekonomik verilerin yanı sıra Yunanistan gelişmeleri ön planda olacak. Kreditörler ile Yunanistan arasında bir anlaşma olmaması durumunda Yunanistan 5 Haziran’daki IMF geri ödemesini yapamayacak. Bu durum da euro üzerindeki baskıyı artırabilir.

Rıdvan BAŞTÜRK

ALB Forex Analisti