Dolar risklerden besleniyor

19.02.2016 15:55

Her ne kadar içeride gündem jeopolitik risklere yoğunlaşsa da dış kaynaklı riskler de oldukça yüksek. Özellikle Çin kaynaklı riskler henüz geçmiş değil. Bu ortama bir de Avrupa eklenince gelişmekte olan ülkelerde risklerin arttığını görüyoruz.

Çin’de rakamlar beklenenin altında kalmaya devam ediyor. Son olarak açıklanan TÜFE rakamları bir önceki döneme göre yükseliş gösterse de piyasa beklentisinin altında kalması negatif fiyatlamalara sebep oluyor. Çin Merkez Bankası ise ekonomik görünümün bozulmasına Yuan düzenlemeleri ile cevap vermeye çalışıyor. Ancak Asya piyasalarında yaşanan bu çalkantı daha çok Yen’e yaramış durumda. Deflasyonla boğuşan Japonya negatif faiz uygulamasına geçti. Sonucu ise şaşırtıcı bir şekilde Yen’in değerlenmesi şeklinde oldu. Çünkü güvenli liman algısı Yen’e kaymış durumda. Diğer ekonomilere bakıldığında haksız da sayılmaz. Deflasyonla uzun süredir mücadele eden Japonya, zaten uzun süredir bunu başaramıyor. Yani diğer ülkeler iyi olsa da Japonya’da deflasyon vardı. Şu an için değişen bir şey yok. Bu durum deflasyonu göz ardı eden yatırımcıları Yen kanadına çekiyor. Bir diğer sebepte BoJ’un gelecek dönemde Yen’e müdahale etme olasılığı. Ancak adımların geç kalması piyasa güveninin de sarsılmasına sebep oluyor. Yen ile beraber hareket eden altında aynı şekilde küresel riski almak istemeyen yatırımcının düşük fiyatları fırsat bilmesi ile yükselişe geçti. İlerleyen dönemde önlemler çare olmazsa altında 1305 doların üzerini görebiliriz.

Ancak bir de dolar var. İçeride risklerin artması dolar ve faizlerin yükselmesine sebep oluyor. Son dönemde Suriye’ye kara harekati oldukça fazla konuşulmaya başlandı. Ankara’da yaşanan terör olayı bu ihtimali artırsa da siyasi arenada işlerin hızlı değişebileceğini göz önüne alarak şimdilik 3 seviyesinin altında fiyat belirleniyor. Ama bu ortamın devam etmesi ve olası bir harekat Doların da ateşini yükseltebilir. Diğer yandan dışarıda FED kaynaklı riskler devam etse de faiz artırımının kademeli olacağına ilişkin söylem şimdilik piyasaların sakinleşmesini sağlıyor. Son toplantı tutanaklarında FED ’in enflasyonda hareketlenme olmadan adım atmayacağını söylemesi ama atılan faiz adımının arkasında olması ve gelecek döneme ilişkin faizlerin artırılacağı söylemi yine de diken üstünde bir piyasa yaratıyor. FED faizi artırdığı için pişman değil. Kademeli artış ise devam edecek. Çünkü Çin kaynaklı belirsizliklerin uzun süre devam etmeyeceğini düşünüyorlar. Bu durumda olası bir faiz söyleminin fiyatlaması da kısa sürede sert bir şekilde gerçekleşecek. Bir önceki faiz artırımın fiyatlaması aylar önce başlamıştı. Ve piyasa hazmederek bir faiz artırımı ile karşılaştı. Bu sefer senaryo farklı. FED faiz artırmadan sözlü yönlendirmeye başlayacaktır. Ve bu durum zamanın daralmasına sebep olabilir.

Dolarda içeriden ve dışarıdan kaynaklanan riskler giderek artıyor. Bu durum bizi 2.90 seviyesinin altında indirmiyor. Dolayısıyla 2.98 seviyesinin üzerinde 3 TL’nin üstü test edilebilir. İlerleyen dönemde olası Suriye harekatı yeni rekor da getirebilir. 3.10 seviyesi ilk etapta zirve olarak görünüyor. 3.04-3.06 aralığında gerçekleşebilecek bir daralma burada belirleyici rol oynayacak. Risklerin azalması durumda ise 2.94 seviyesinin altında 2.90 seviyesi halen önemli. 2.87 seviyesine sarkma olsa bile buradan yeniden talep geleceğini düşünüyoruz.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü