Dolar yerini sağlama aldı

16.05.2016 13:50

Geçtiğimiz hafta finansal piyasalar doların egemenliğine yeniden şahit oldu. Haftanın geneline baktığımızda Çin'den açıklanan enflasyon rakamlarının beklenene yakın bir performans göstermesi, sanılan kadar korkunç bir tablo ortaya koymadı. Bu durumu fırsata çeviren Dolar hafta itibariyle dalgalı bir seyir izlese de, perakende satışlar verisindeki dikkatleri çeken önemli raporla birlikte, yeniden geri dönüşünü ortaya koydu. Çekirdek perakende satışlar yüzde 0.8, perakende satışlar ise yüzde 1.3 artış gösterdi ve geçtiğimiz dönemlerdeki olumsuz tabloyu bir an olsun sildi. Ayrıca Çin’den gelen sanayi üretimi ve perakende satışlar verisinin beklenti altı raporları da biraz olsun olumlu ABD datalarıyla dengelendi diyebiliriz. Bu hafta da Dolar'ın egemenliğini hafta başında hissedebiliriz. Önümüzdeki büyük resme baktığımızda ise ABD ekonomisinin kaderini yakından takip eden Dolar boğalarının enflasyon raporuyla birlikte, önemli bir haftaya şahit olabileceğinin altını çizmeliyiz. İşsizlik oranı ve bütçe dengesiyle başlayacak yurtiçi piyasaların ise gündemi oldukça yoğun olacak. 22 Mayıs Pazar günü AkParti olağanüstü genel kurulu yapılacak. Yeni başbakan kim olacak ve süreç nasıl yönetilecek oldukça önemli. TL üzerindeki baskı devam edebilir.

YURTİÇİNDE SULAR DURULMUYOR 

Yurtiçi piyasalarda 22 Mayıs olağanüstü genel seçimine çok az bir zaman kaldı. Siyasi tansiyonun arttığına dair ifadeler ve spekülasyonlar ise had safhada. Yeni gelecek başbakanla birlikte kabinenin de değişeceğine dair haberler boy göstermeye başladı. Özellikle, maliye ve ekonomi bakanının yerinin değişeceğine dair ifadeler yaratıyor. Bu durumların hepsi hazır yeni kurulmuş düzenin değişmesiyle birlikte istikrarın bozulabileceğine dair sinyaller vermesinden kaynaklı yaşanan gelişmeler. Bunların etkisi mutlak suretler BİST ve TL üzerindeki stresi biraz daha artıracaktır. Bazı kaynaklara göre aday gösterilecek kişinin adı Perşembe günü piyasalara sunulacak. Bu nedenle bu hafta kur adına oldukça önemli olacaktır. TL üzerinde stresin devam edececeğini düşünürsek kurda yeniden 3.00 ve üzeri zirveleri görmemiz olası duruyor.

ABD ENFLASYONU ÖNEMLİ OLACAK!

FED'in uzun zamandır yakında takip ettiği ve faiz artırımlarının kaderini belirleyeceği Nisan ayı enflasyon raporu bu hafta Salı günü açıklanacak. Aylık bazda beklenti geçtiğimiz Mart ayına göre biraz daha iyi tutulmuş. Gelen öncü verilere baktığımızda perakende satışlar görülen bu toparlanma ve çekirdek kişisel tüketim giderleri (PCE)'de görülen istikrarlı duruş, Nisan ayı enflasyon raporunun iyi gelebileceği ihtimalini artırıyor. Ayrıca son bir kaç ay itibariyle daha stabil bir görüntü ortaya koysada yükselen petrol fiyatları, gelecek dönemki enflasyon beklentilerini daha olumlu olabileceğine dair beklentiyi artırıyor. Sonuç itibariyle iyi bir rapor görmemiz ile Haziran ayına dair faiz artırımı ihtimallerinde bir miktar toparlanma görülebilir. Bu durumda Dolar'ın değerlenebileceği bir hafta izleyebiliriz. Ayrıca bu hafta Mart ayı FOMC tutanakları takip edilecek. Ocak ayına göre daha şahin bir görüntü ortaya çıkmıştı. Eğer yeniden Haziran ayına dair beklentiyi artırabilecek bir rapor takip edebilirsek, bu da Dolar pozitif bir gelişme olacaktır. 



Teknik olarak 2.9800 ve 3.00 psikolojik seviyesinin üzerinde kapanışlar izlememiz halinde kurun 3.0400 potansiyeli bulunuyor. Çalkantıların artabileceği ihtimali TL varlıkların az da olsa daha riskli bir konuma yerleştiriyor. Yeni Başbakana piyasanın vereceği tepki çok önemli olacaktır. Geri çekilmelerde 2.9750-2.9500 aralığı önemli. Bileşik faiz 9.76’larda hareket ederken, içeride tansiyonun yükselmesiyle birlikte 10.00’lara doğru bir hareket görebiliriz. BİST’te 77.500 desteği kritik olacaktır. Kırılması ile birlikte 76900’ler ve 75000 seviyeleri gündeme gelebilir. Bu hafta yatırımcıların mutlak suretle ABD datalarının ve Yurtiçi gelişmeleri takip etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI