Dolara karşı birlik zamanı!

07.08.2018 08:36
Kur tarafında sert bir dalgalanma ile karşı karşıyayız. TL tarafında sert bir düşüş TCMB’yi de harekete geçirdi. Banka, rezerv opsiyon mekanizması üst sınırı düştü açıklamasıyla döviz imkan oranı üst sınırını yüzde 40’a indirdi.

Peki Merkez Bankası’nın aldığı bu önlem TL varlıkları tarafında yeterli olur mu? Maalesef burada cevabım olumlu olamayacak. Çünkü sorun çok daha farklı. Sorun, siyasetin ekonomiyi yenme çabası. Tek sesliliğin olmaması, ülkeye karşı gerçekleştirilen ekonomik mücadele... Ekonomiye dair inşa edilmeye çalışılan olumsuz bir havanın sonucu.

Siyaset ekonomiyi yenmeye çalışıyor derken, ABD ve Türkiye ilişkilerinden bahsediyorum aslında. İkili ilişkilerdeki gelişmeler, yabancıların ülkemize karşı bakış açılarına dair operasyonların yürütülmesi, İran yaptırımlarının uygulamaya konması ve D. Trump’ın bu yaptırımlara ilişkin ülkelere ve kurumlara karşı tehdit niteliğinde olan uyarıları Dolar/TL tarafında yeni rekorların kırılmasına sebep oluyor.

Piyasa Merkez Bankası’ndan bir açıklama bekliyor. Bu doğru! Fakat açıklama geldiği zaman etkin bir sonuç doğurur mu? Elbette fiyatlama açıklamanın doğrultusunda tepki verir. Ama etkili bir tepki ya da kalıcı bir durum olmayacaktır. Yeni yönetim de burada önem arz ediyor tabii ki. Merkez Bankası’ndan daha büyük rol düşüyor yeni yönetime. Hatta sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı değil en az bu bakanlık kadar Dışişleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı da önem arz ediyor. Çünkü siyaset ekonomiyi yenmeye çalışıyor! Bakanlığın 100 Günlük Eylem Planı’nda yer aldığı gibi ABD- NATO ilişkilerinin geliştirilmesi piyasa fiyatlaması açısından mühim. Ya da İçişleri Bakanlığı’nın Eylem Planı’nda yer alan yabancı yatırımcılara sağlanacak vatandaşlık hakkı gibi icraatlar... Bunlar önemli gelişmeler. Ama bunların dışında mühim olan bir etken var ki; o da biz tasarruf sahiplerinin eylemleri ya da iş dünyasının tutumu. TCMB ve yeni kabinelere önemli bir görev düştüğü gibi bizlere de artık görev düşüyor. Çünkü bu mesele artık ulusal bir mesele haline geldi. Artık bireysel çıkarın değil, toplumun çıkarının önde tutulması gereken bir mesele.

Söz konusu bir dış operasyon varsa eğer, altın da bozdurulur döviz de. Dış siyasetin ekonomiyi yenemeyeceğini göstermek için kurumların ya da yönetimlerin eylemlerinin yanında biz tasarruf sahiplerine ve iş dünyasına da büyük iş düşüyor. Dönem, dolara karşı birlik olma zamanı! Hükümet de kurumlar da ve biz tasarruf sahipleri de bu bilinçte hareket etmeliyiz.