‘Dolar’da 2,50 TL seviyeleri görülebilir mi?

28.01.2015 17:47

Merhabalar tekrar…  Bu köşede ağırlıklı olarak sizinle hisse senetleri piyasası ile ilgili yazılarımı paylaşıyorum. Ama bugün durum biraz farklı. Klişe olacak belki ama doların bildiğiniz ateşi çıktı. Peki bu ateş devam eder mi yoksa bir şok tedavisi dereceyi normal seviyelere çeker mi?


Mehmet ÇOBAN / www.anapara.com
twitter.com/MCobanAnaliz

Bugün bu konuyla ilgili bir haber dikkatimi çekti. Deutsche Bank AG.’ye göre dolar, ABD ekonomisinin büyümesinin yanında FED’in faiz oranlarını artırıma gitmesi dolardaki olası ralliyi 2 ya da 3 seneye çıkarabilir.

Ama bugün başka bir açıklama daha vardı yine bilmemiz gereken. Morgan Stanley’den geldi açıklama. Morgan Stanley ekonomistleri, ilk faiz artırımına yönelik tahminlerini Ocak 2016'dan, Mart 2016'ya kaydırdı. Bu gerçekleşirse Deutsche Bank AG’nin dayanaklarından önemli birisi en azından 2015 senesi için bertaraf edilmiş olmaz mı? Bence olur… Bakalım… Hareketli bir yıl bekliyor bizi gibi…

Bu iki bilmemiz gereken tahminden sonra isterseniz gelelim yine dolardaki teknik görünüme. Bugünkü analizimizi yine kısa tutalım. Aşağıdaki grafiği dikkat!Grafikte ilk dikkatimizi çeken dolar / TL kurunun yükseliş kanalı içiresinde hareketi. Kanalın alt bandı 15 Ocak 2015 tarihinde 2,2728 TL seviyesinden başlıyor. Kanalın destek seviyeleri bu tarihten itibaren 3 kere aşağı kırılmaya çalışılmış.
 
Ancak nafile… Üçünde de kanalın deste seciyeleri çalışmış. Yukarıdaki kanal direnci ise 4 defa geçilmeye çalışılmış. Ama bunda da hüsran var. Demek ki kanal destek ve direnç noktaları iyi çalışıyor. O zaman hemen kanalın bugünkü gelinen nokta ile direnç ve destek seviyelerine bakalım. Kurun trend direnci şu anki görünüm itibariyle 2,4154 TL seviyesine denk geliyor. Alttaki trend desteği ise 2,3547 TL… Destek seviyesine dikkat…

Sonuç olarak; dolar / TL kuru yükseliş kanalı içerisindeki hareketini sürdürüyor. Olası geri çekilmelerde 2,3547 TL seviyesinin altında kapanışlar görmediğimiz taktirde bu kanal içerisindeki hareketin devamını beklemek yanlış olmaz. Şu an için beklentimiz dolarda bu seviyenin altının en azından çok önemli bir gelişme olmadıkça görülme olasılığının düşük olduğu yönünde. Görülürse 2,3090 – 2,3350 bandına doğru bir geri çekilme hareketine şahit olabiliriz. Yukarı hareketlerde ise trend direncini çalıştığını düşünürsek 2,41 – 2,42 TL’lere doğru yapılacak hareketlerde teknik analiz gereği satışların gelmesi muhtemel…

Şunu da belirtmekte fayda var. Şu an anki konjonktür biraz daha dolar yönünde ağır basıyor. ‘Dolar’ın bu konjonktürü kullanacağı benim tahminim. Bu sebeple daha önceki dolarla ilgili analizlerimde bahsettiğim 2,50’li seviyelerinin genel seçimlere kadar görülme ihtimalini göz ardı etmemek gerekebilir.

Hayata dair küçük bir not; 4 – 5 sene önce gerçekten kendisini çok taktir ettiğim bir ekonomistle güzel bir sohbete başladık. Sadece ekonomiden konuşmadık sohbetimizde. Futbol, magazin, müzik, hayat, yeme… Hepsi vardı… Daha sonra dayanamadım sordum: “Bu kadar bölünmek, birçok konuda bu denli fikir sahibi olmaya çalışmak için harcanan süre asıl mesleğinize yani ekonomistliğe zarar vermiyor mu?” Cevap enteresan ve bir o kadar samimiydi: “Biz ekonomistler günün 24 saati ekonomiyle yani rakamlarla, grafiklerle kalırsak kafayı yeriz” İlginç… Yine çok iyi tanıdığınız bir ekonomist hatta teknik analist de tam tersi düşündüğünü belirtmişti bir başka sohbetinde. Ona göre akşam saat 18:00’den sonra ekranları kapatmak işinizde ilerlemenize ciddi ket vurur… Siz hangi taraftasınız?

Bol kazançlar…