Doların gözü bu veride

06.10.2016 16:07

Haftaya hızlı bir başlangıç yapan Dolar’ın, hafta itibariyle gelen iyi verilerle birlikte güçlü kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Dolar, zayıflayan Sterlin, Euro, Yen gibi para birimleri üzerinde üstünlüğünü artırırken, Dolar endeksi yeniden kritik eşik olan 96.50 seviyelerine kadar geldi. Gözünü ise, TDİ verisinin performasına dikti. Bu hafta gelecek TDİ verisinde beklentilerin üzeri bir performans söz konusu olursa, Dolar endeksi 98.00’lere kadar yükselerek, piyasayı yeniden domine edebilir.

TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELİYOR

ABD’de hem 2 yıllıklar hem de 10 yıllıklarda yükseliş dikkatleri çekiyor. 2 yıllıklar yüzde 0.72’den 0.86’lara kadar primlendi. 10 yıllıklarda 1.65’den 1.70’lere sıçrama gerçekleştirdi. Burada son dönemde gelen verilerin faiz artırımı ihtimallerini kuvvetlendirmesi de etkili. Endekslerde geri çekilme devam ediyor ancak S&P’de kritik seviye olan 2120’lerin üzerindeyiz. Bu bölge aşılmadığı sürece sert satışların geleceğini düşünmüyoruz. DOW’da ise, 18000 eski direncini destek olarak takip edebiliriz. Haftanın genel görüntüsünde ise, ABD’den gelen son datalarda ISM imalat 51.4, ISM imalat dışı PMI 57.1(son 1 yılın zirvesi) fabrika siparişlerinde yüzde 0.2 artış pozitifti. ADP istihdamı ise, 154 bin ile çok önemli bir bozulma görüntüsü sergilemedi.

TDİ BEKLENTİLERİNDE SON DURUM

ABD’de yarın açıklanacak (15:30) tarım dışı istihdam beklentisi 172 bin. Bloomberg tahminlerine göre de en düşük 125 bin, en yüksek ise, 220 bin gibi bir veri bekleniyor. Standart sapmaya göre hesaplandığından 150 bin ile 191 bin arası bir medyan var. Görüntü itibariyle verinin çok önemli bir sürpriz yapması beklenmiyor. ISM imalat datası her ne kadar geç etkili olan bir gösterge olsa da, geçtiğimiz dönemde ciddi bir gerileme vardı. Bunun etkisi TDİ’yi bir miktar zayıflatabilir. ADP verisinin detaylarında da imalat -6000 katkı yapmıştı. Bugün gelecek Challenger işten çıkarmalar önemli bir öncü gösterge olabilir. İşsizlik başvuruları ise, iyi geliyor. Son dönemin en iyi gelen datalarını yakın zaman içerisinde takip ettik. Beklentimiz tarım dışı istihdamın 151 bin olan geçtiğimiz dönemki rakama paralel bir görüntü koyacağı yönünde. 150 bin 170 bin arası bir rakamın sürpriz olmayacağını düşünüyoruz. 150 bin altı rakamların Dolar’ın gücünü hafif sekteye uğratabileceğini söyleyebiliriz. Sürpriz bir rakam yeniden çıkarsa, tüm gidişat yeniden tersine dönebilir. Ücretlerin performansı çok önemli. Enflasyonun

yakın dönem içerisinde toparlanmasını bekleyen FED’in, tahminlerini destekleyecek bir ortalama saatlik kazançlar verisi Dolar’ın güçlü performansına daha sağlıklı katkılar yapabilir. Aylık bazda yüzde 0.3, yıllık bazda yüzde 2.6 artış bekleniyor. Beklentinin karşılanması ihtimali Dolar’ı küresel piyasalarda öne çıkarmaya devam edecektir.

USDTRY

Dolar/TL’de 3.0700’den dönüş gelirken, 3.0960 başarısız darbe girişimi sonrası gerçekleşen tepenin son zirve olarak korunduğunu görüyoruz. 3.0500 üzerinde dengelenen ve sakin kalan kurun TDİ verisi sonrası ivlenmesini bekliyoruz. Geri çekilmelerde 3.0250-3.00 destek görevi görebilir. Ana senaryoda yukarı yönlü hareket devam ediyor. Gelişmekte olan ülke endekslerinde ise, pozitif durum devam ediyor ancak TL bu primli görüntüden çok fazla nemalanamadığını görüyoruz. Burada en büyük etkenin TCMB’nin faiz indirimlerine devam edebileceği beklentisi etkili oluyor diye düşünüyoruz. BİST’te kurdaki harekete nazaran hem MSCI endeksini takip etmeye çalışıyor.

Kur için ABD tahvil faizlerinin önemli olacağını, 2 yıllıkların 0.90’lara gelmesi halinde 3.10 ve üzeri zorlanabileceğini düşünüyoruz. Ancak korkulan senaryo olmazsa 3.0250-3.00 seviyelerine doğru gelecek bir hareketle birlikte, yeni yukarı yönlü fırsatların çıkabileceği zamanlar yaşayabiliriz.

Gökhan Özkan
IşıkFX Araştırma Uzmanı