Draghi’nin piyasalara bir borcu var!

09.03.2016 16:48

Piyasaların merakla beklediği toplantıya an itibariyle 1 gün kaldı.

Fiyatlamalar iki sahneden oluşacak. Önce faiz kararı, sonra da Draghi’nin açıklamaları:

Bu toplantıyı Euro bölgesinden çok, diğer Dünya Merkez Bankaları daha çok merak ediyordur diye düşünüyorum. Çünkü, kaderini varlık alımlarına bağlayan ekonomiler, aksiyon alabilmenin peşinde...

Ve sadece 2 dakika geçmişe dönelim... Aralık toplantısı sanırım unutulamaz.

Draghi’nin aynı Ocak 2016 toplantısında ’’ para politikasında düzenlemeye gidebiliriz.’’dediği günler dün gibi. Ancak kararı ve yapılan açıklamalar adeta siz beni yanlış anladınız modunda olmuştu.

Yani Draghi Aralık ayında sözünün arkasında durmadı.

Aksiyon alamayan Draghi ise, Ocak ayında yeni bir bomba patlattı. Gene aynı söz. Kopyala-Yapıştır... ‘’varlık alımlarında düzenlemeye gidebiliriz’’

Ancak göstergeler, Aralık ayından daha vahim..

Yani Süper Mario Draghi’nin piyasaya bu sefer bir sözü değil bir borcu var...

Borcunu yerine getirmezse, çatlak sesleri 2019’a; görev süresi sonuna kadar duyabilir...

PİYASALAR NE BEKLİYOR. DRAGHİ NE VEREBİLİR ?

Piyasaların Draghi’den beklediği, 60 Milyar Euro olarak devam eden varlık alımlarının, 10 milyar Euro daha artırılması...

Aralık ayında -0.30’a getirelen faiz oranının ise, yüzde -0.40’a indirilmesi...

Ancak bu eğer bir aksiyonsa Draghi’nin bunu vereceğini düşünüyorum...

Burada önemli olan, piyasanın beklediğinden çok, Draghi’nin kararı açıklarken vereceği diğer mesajlar olacak. Yani, mevduat faizini indirecek ancak gerekirse daha da indirebiliriz diyecek mi ? yani herhangi bir taban, herhangi bir kota koyacak mı ?

Varlık alımlarını 70 Milyar Euro’ya artıracağız ancak, varlık alımlarında uygulanan çeşitlilik ve çöp tahvillere kadar alırım sözünü, Draghi’den duyabilecek miyiz ? Önemli olan bu.

Yani ECB gerektiğinde, tüm finansal enstrumanları ve gereken aksiyonu gösterebiliriz sözünü yinelemekten çok altı dolu bir yaptırım alabilecek mi

ENFLASYON VE BÜYÜME REVİZYONLARI DA ÖNEMLİ ANCAK...

Daha önceki toplantılarda enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize eden Draghi’nin yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşacaklarını her seferinde dile getirdiğini görüyoruz ancak, piyasanın bu mesaja ne kadar inandığı ayrı bir soru işareti.

Bu durumda petrol fiyatlarının öne sürüldüğü gelişmeleri incelediğimizde, 3 Aralık 2015 günü yaptığı toplantıda brent 44-45 Dolar. Bugün ise, 40-42 Dolar arası. Yani o anki fiyatlara oldukça yakınız. Yani petrol adına bahsettiği olumsuz senaryolar hala geçerli denilebilir.

EURO BÖLGESİNİ BİR KAÇ CÜMLEYLE ELE ALALIM

Tüketici ve iş adamlarının ekonomik güveni azalmaya devam ediyor. Tasarruflar 2012 yılından itibaren artmış durumda. Belirsizlikler, euro bölgesini sıkıntıya sokmaya devam ediyor. Ya da bu bir likitide tuzağı...

EuroPMI verilerini en dar haliyle 1 yıllık periyotta kırılma yaşadığını görüyoruz. Üretim-hizmet-Bileşik hepsinde net bir görüntü var..

Kamu borcunun son 10 yılda hızla yükseldiğini, kamu harcamalarının son 10 yıl içerisinde bir hayli arttığını görmekteyiz. Bu doğrultuda kamu borcunun Gayri Safi Yurt içi Hasılaya oranı 2008 krizinden bu yana sürekli artan eğilimde devam ediyor.

İmalat ve endüstriyel üretimin gerileme gösterdiğini, madencilik sektöründeki üretimin eridiğini görüyoruz.

Buna karşılık Avrupa nüfusunun artan bir eğilim de olmasına karşın, işsizlik oranında 2012’den itibaren gerileme görülüyor. Ancak hala çift hanelerde...

Enflasyon ve büyüme hedeflerine dair zayıf tabloda görüş birliği zaten var...

Zayıf tablo ortada...

BİLİYORUM HERKESİN MERAKI ! EURO’DA SERT SATIŞ GÜNDEME GELİR Mİ ?

En çok merak edilen konulardan bir tanesi bu.

Evet gelebilir. Ancak piyasalar Draghi’den daha sert aksiyonlar alırsak. Beklentiler karşılandığında sınırlı bir Euro hareketi görebiliriz.

Olası bir şekilde, yukarı da bahsettiğimiz eksik bir ifade ya da beklenti, Aralık ayındaki reaksiyonu gündeme getirecektir. Hani 1.0530’dan 1.0950’ye gelen EURUSD hareketi gibi.

Bu doğrultada Draghi’nin piyasalara ne verirse, Euroda o kadar hareketli olacaktır.

Teknik görüntü

3 Aralık hareketi 1.1050’de duruldu. 1.1370’de son buldu. Burdan gelen düzeltme FİBO 61.8’in biraz altına sarksa da kalıcı olamadı ve toparlanma yeniden 1.1050’de son buldu. Draghi öncesi ortadayız. 1.0900 üzeri-1.1000 altı. Burada tahmin yapmak öyle zor olsa da, Draghi’nin sınırları zorlaması halinde 1.0850-1.0800 bölgesinin kırılması bizi 1.0710 desteğine götürebilir. Yukarı da ise, 200 günlük ortalama olan 1.1050’nin takip edilmesi gerektiğini söyleyebilirim ki. Bu seviyenin üzerinde 1.1300-1.1400 hareketi başlayabilir. Bu durumu da Draghi’nin bekleneni yeniden verememesi halinde söyleyebiliriz. Eğer bu yeni bir süreç ise, hazır FED’e dair ihtimaller azalmışken, 1.16-1.1700 bölgesini ilerleyen vadelerde bekleme olasılığımız teknik olarak mümkün. Satışları bekleyen yatırımcıların 1.0800-1.0710 altında 1.0530 hareketi için, FED’den de gerekli aksiyonu beklemesi gerekir diye düşünüyorum. ECB’nin negatif faizlerinin şiddetini artırması, FED’i daha da karmaşık ve anlaşılmaz bir hale sokabilir. Her halükarda oldukça hareketli bir gün geçirebilir ve optimal seviyelere stop-loss yazılmasını önerebiliriz.

Öne çıkan diğer enstrumanların arasında başta, Euro/TL, Altın ve Dolar/TL olabileceğini ifade edebiliriz. TL’nin Draghi’den destek bulması, halinde, Euro/TL başta olmak üzere sert satışlar gündeme gelebilir. Euro/TL’de 3.12-3.1500 bandı. Dolar/TL 2.85-2.8700 bandı görülebilir. Altının ise, negatif faiz belirsizliğinden can bulabileceğini düşünüyorum. Uzun vadeli enflasyon beklentilerine dair umutlar artarsa altında 1305-1350 bandı tahminlenebilir.

DAX ve BİST’in de pozitif hareketler görebiliriz. BİST 79500-80-81000 tavanı. DAX’da ise, 9900-10.000 üzeri fiyatlamalar söz konusu olabilir.

Gökhan Özkan
IşıkFX Araştırma Uzmanı