Emtialarda Fed paniği yaşanıyor

05.08.2015 12:12

Bu hafta açıklanacak Amerika istihdam piyasasına yönelik datalar öncesinde emtialarda da panik satışları artmaya başladı. Öyle ki Reuters emtia endeksinde geldiğimiz son nokta 2009’un da gerisine düşerek son 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. Sene başından bu yana dolar karşısında ons altın %8.5, gümüş %7.5, platinyum %21.5, paladyum %25.5, ham petrol %13.5 ve Brent ise %12 değer kaybetti.

Zaman daraldıkça Fed ’in faiz artırımının yaklaştığını düşünen yatırımcılar olumsuz gelen ABD verilerine fazla tepki vermezken, beklentilerin üzerinde açıklanan ABD verilerine daha fazla hassaslaşmış durumda. Bu durumunda yarattığı sonuç Dolar endeksinin yukarı gitme iştahını da artırıyor. Global büyümeye yönelik özellikle Çin tarafından duyulan endişeleri her gün okuyoruz. Emtiaların teknoloji başta olmak üzere kullanıldıkları imalat sanayisine yönelik duraksama taleplerini de azaltacağı gerekçesiyle Fed ‘in faiz artıracak olmasından sonra ikinci darbeyi de vuruyor.




Ons altın stratejisi;

Ons altın, yatırımcıların bu yıl Fed ‘in faizlerde artışa gideceği gerekçesiyle değerli metallere olan taleplerinde daralma görülmesi sonucu yaşanan satış baskısı 1100 doların altındaki seyirlerle ile yatay bant içerisinde devam ediyor. Ana seviyeler 1072-1110, ara seviyeler 1080-1100 olmak kaydıyla yaşanan yatay yönlü hareketlerde henüz bir kırılma yaşanmadı.

Ons altını teknik olarak incelediğimizde önerimiz yatay bant işlem stratejisidir. Destek ve dirençlerde yapılacak alım-satımların yanı sıra, alım pozisyonlarında daha hassas davranmakta fayda var. Altın düşüş trendinde olduğu için yükseliş tepkilerinin kısa süreli kaldığını ve satış baskısının piyasaya daha hâkim olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yatay işlem stratejisi adını verdiğimiz mevcut direnç seviyelerinde oluşacak dönüşlerde satış, destek seviyesindeki dönüşlerde ise alış stratejisini izlerken, önemli kırılmalarda terste kalmamak adına zarar durdur göz önünde bulundurulmalıdır.



Ham Petrol Stratejisi;

ABD ham petrolü WTI, hafta başında yaşadığı sert düşüşün ardından dün bir miktar tepki alımlarıyla yükselirken, 45,80 desteği üzerinde kalmaya çalışıyor. Salı günü API'nin açıkladığı petrol stoklarına göre ABD'de haftalık olarak stok verisinde 2.4 milyon varil azalma yaşanmış görülüyor. haftalık değişimlerde petrol stoklarında azalma görülse de petroldeki arz fazlası sorunu devam ediyor. ayrıca düşük petrol fiyatlarına rağmen, ABD’li petrol üreticisi şirketlerin açıkladığı net kar rakamları da şaşırtmaya devam ediyor. Bugün açıklanacak DOE verileri ise ham petrolde arz seyrine daha fazla ışık tutacak. Geçtiğimiz hafta ABD'de üretimin düştüğüne yönelik açıklamalar ve OPEC'in Temmuz ayında üretimini düşürmesine karşın, talep kanadında beklentilerin olumsuz olması ham petrol üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu nedenle ham petrol fiyatlarında daha net bir toparlanma görebilmiş değiliz.

Teknik olarak incelediğimizde 61.55 seviyesinden itibaren başlayan düşüş trendi halen daha etkisini sürdürüyor. Aynı zamanda Fibo'23.6 dilimine denk gelen 46.90 seviyesinin mevcut düşüş trendinde üst bandı olduğunu görüyoruz. Buna göre 45.80 desteğinin üzerinde tutunduğumuz sürece 46.90 seviyelerine doğru hareketlerin olasılığı artabilir buna karşılık 46.80 seviyesi geçilememesi durumunda düşüş trendi de devam edecektir. Petrolde satış stratejisi ön planda olmak üzere direnç noktalarında yaşanan bu dönüşler de bu strateji üzerinden değerlendirilmelidir.