Enfasyonda çift haneler görülür mü?

04.01.2016 11:42
Aralık ayı enflasyon datası beklentilerime paralel olarak yüzde 9’a yakın açıklandı. Sene sonu beklentimiiz bu seviyelerde olduğunu ve kur etkisinin görünmeye devam edeceğini belirtiyorduk. TÜFE'de 2015 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.21, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8.81, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.67 artış gerçekleşti. Aralık ayında en yüksek artış alkollü içecekler ve tütün kaleminde görüldü. Çekirdek tarafında yükseliş devam ediyor.  Çekirdek TÜFE yıllık yüzde 9.51 ile Ağustos ayından bu yana görülen en yüksek seviyede açıklandı. Gıda enflasyonu ve çekirdek TÜFE’deki yükseliş ile yüzde 9’a yaklaşan enflasyonun 2016 yılında çift hanelere ulaşabileceğini düşünüyorum. Ocak ayında yapılan ücret zamlarının ve asgari ücret artışının piyasaya girecek olması yükselişi destekleyecektir.

İMALAT SEKTÖRÜ İYİLEŞİYOR

Aralık’ta imalat PMI son 13 ayın en yüksek seviyesinde 52.2 olarak açıklandı. Yeni siparişler ve ihracatta büyüme görülürken, maliyetlerdeki baskı bir miktar azaldı. Firmaların yarattığı istihdamda ise yükseliş devam etti. Dış talepte düşüş görülse de yeni siparişlerin artış hızı yükseliyor. Ancak büyüme rakamlarında stok artışı dikkat çekiciydi. Büyüme rakamı iyi gibi görünse de düşük harcamalar, stokların üreticinin elinde kaldığını gösteriyordu.

TL VARLIKLARINDA ÇIKIŞ SÜRÜYOR

Enflasyon verisi sonrası TL’de değer kaybı devam ediyor. Suudi Arabistan'ın Şii lideri idam etmesinin ardından iki ülke arasında başlayan gergilik ile jeopolitik risklerin yeniden gündeme gelmesi TL’nin güne değer kaybı ile başlamasına neden olmuştu.
 


Endeks tarafında yüzde 2’ye yakın düşüş görüyoruz. 74 800- 75200 bölgesinden beklediğimiz satış geldi. 75 bin geçilmedikçe endekste alış yapılmamalı. 69300-70000 bölgesi önemli destek. Altında kapanışlar görmemiz ile 60 binleri konuşmaya başlayacağız.
 



Kur tarafında 2.95 direnci geçilmeye çalışılıyor. Daha önce bu seviyelerden geri çekilmeler görmüştük. Üzerinde yapılacak kapanışlar bizi 2.98’e götürebilir. 2.90’nın üzerinde yükselişin devam etmesini bekleyebiliriz.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Başanalist