Enflasyon hedefi %8 (gıdada %9)

01.02.2017 10:13

2016’da enflasyon oranı yüzde 8.53 arttı. Merkez Bankası, ana görevinin fiyat istikrarı olduğunu ilan ediyor.  Bu nedenle de enflasyonu aşağıya çekmeye çalışıyor. Her yıl bir enflasyon hedefi belirliyor. Enflasyon hedeften sapmaya başlayınca hedefi değiştiriyor. Yeni hedef açıklıyor.

Merkez Bankası’nın 2017 hedefi daha önce (düzeltmelerle) yüzde 6.5 idi. Dün yüzde 8’e yükseltildi.

Merkez Bankası’nın beklentisi, enflasyonun 2017 yılında yüzde 6.6 ile yüzde 9.4 aralığında gidip gelmesi. Ama yüzde 8 olarak sonuçlanması.

Banka daha önce 2017’de gıda enflasyonunun yüzde 8’den yüzde 7’ye gerileceğini açıklamıştı. Dün yüzde 7 seviyesinden yüzde 9’a yükseltti.

DÖVİZ FİYATI ÖNEMLİ

Merkez, enflasyon hedeflemesi yaparken dövizle ilgili beklentilerini açıklamıyor. Son 52 haftada dolar fiyatı yüzde 30.5, euro yüzde 27.5 oranında arttı. 2017 yılı Orta Vadeli Plan hazırlanırken, ortalama dolar 3.18 TL olarak Kabul edilmişti. Planda enflasyon yüzde 6.5 idi.

Başta enerji olmak üzere tarım-sanayi ürünleri ile dolar fiyatındaki değişim maliyetleri etkiliyor. Benzeri görülmeyen ölçüde ithal girdi maliyetlerinde artış var. Kapasite tam kullanılamıyor.

Bütün bunlar önümüzdeki dönemde enflasyonu iyimser tahminlerin üzerine taşıyacak olumsuz gelişmeler.

Ne var ki Merkez Bankası “iyimserliğini korumaya” mecbur. Ancak iyimser tahminler enflasyon hedeflerinin gerçekçi olmamasına ve tutturulamamasına neden oluyor.

HEDEFLER TUTTURULAMIYOR

Merkez Bankası, enflasyon hedeflemesine başladığı 2006’dan bu yana enflasyon hedeflerini tutturamıyor. Buna rağmen Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesi insanların, işadamlarının önlerini görmelerine yardım ediyor.

Unutmayalım, faiz oranları, döviz fiyatı enflasyondan etkileniyor. Faiz oranları enflasyonun her zaman üzerinde oluyor. Türk Lirası enflasyonla ilişkili olarak değer kaybediyor.

UZUN VADE, ORTA GELİRLİLER İÇİN İYİ

Emlak Konut GYO, 30 projede 15 bin bağımsız bölümde geçerli “Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti” isimli konut satış kampanyası başlattı.

20 yıl vadeyle borçlanarak konut satın almak mümkün olabilecek. Faiz oranları bugüne kadar konut kredilerinde uygulanan faiz oranlarının çok altında.

Kampanya 31 Mart 2017’ye kadar sürecek. Bu kampanya, konutta mevcut stokun eritilmesini sağlayacak.  Birikimi sınırlı, aylık ödeme gücü sınırlı alt ve orta gelir grubundaki ailelere konut sahibi olma imkânını yaratacak.