Enflasyonda fırsatları kaçırdık

03.12.2015 11:11

Kasım ayı TÜFE verisi %0.67 seviyesinde açıklandı. Beklentiler %0.40 seviyesinde bulunuyordu. Beklentilerin üzerinde bir veri. TÜFE yıllık bazda geçen ay %7.58 seviyesinden %8.10 seviyesine yükseldi. Yükselişte en büyük pay geçen yıl Kasım ayına göre oluşan baz etkisi. Geçen yıl Kasım ayında TÜFE %0.18 gibi düşük bir seviyede oluşmuştu. Bu yıl gelen veri ile yıllık bazda enflasyon yukarı taşınmış durumda. Geçen ay baz etkisi negatif etki etmişti.  Ancak baz etkisinin geçen ay olumlu etki edebileceğini geri kalan Kasım ve Aralık aylarındaki düşük veriler nedeni ile baz etkisinin yine enflasyonu yukarı taşıyabileceğini önceki yorumlarımızda belirtmiştik. Başka deyişle baz etkisi fırsatlarını geçen aydan itibaren tükettik ve faydalanamadık. 2015 yılında pek çok fırsatı değerlendiremediğimizi söyleyebiliriz. Özellikle gelecek ay negatif bir enflasyon oluşmadıkça, baz etkisi daha sertleşebilir. Çünkü geçen yıl Aralık ayında TÜFE %-0.44 gibi oldukça düşük bir seviyede oluşmuştu. Yıllık enflasyon %9 seviyelerine doğru hareketlenebilir. Tabi geçen yıl Aralık ayındaki %-0.44 verisinden daha düşük bir veri olmadıkça. Ancak bu zor görünüyor.

Mevsimsellik Kasım ayında da etkili

Kasım ayında geçen ay olduğu gibi mevsimsel etkilerin büyük etkisi görülüyor. Özel kapsamlı TÜFE verilerine baktığımızda mevsimlik ürünler hariç enflasyon %0.08 seviyesinde oluşuyor. Yani mevsimlik ürünleri enflasyondan çıkardığınızda %0.67 seviyesinden %0.08 seviyesine düşüş var. Bakıldığında giyim ve ayakkabı grubu %5.37 artışla en fazla artan grup olurken, enflasyona katkısı 0.39 puan seviyesinde. Yine %1 seviyesindeki gıda enflasyonu katılığını koruyor ve enflasyona 0.24 puan katkı yapmış görünüyor. Ulaştırma ve Eğlence Kültür gruplarında ise fiyatlarda düşüş görülüyor.




Enerji enflasyonu aşağı çekiyor

Ekim ayında Enerjinin enflasyon üzerindeki olumlu etkisi fazla görülmezken Kasım ayında etkinin daha net olduğu görülüyor. Enerji hariç enflasyon %0.81 seviyesinde oluşuyor. Başka deyişle enerji fiyatlarını enflasyondan çıkardığımızda %0.67 olan rakam %0.81 seviyesine yükseliyor. Aynı şekilde enerji hariç enflasyon yıllık bazda %9.15 seviyesinde bulunuyor. Yıllık bazda yaklaşık 1 puanlık bir olumlu katkı enerjiden gelmekte. Ancak buna rağmen, gıda fiyatlarındaki katı seyirler nedeni ile yılı iyi seviyelerde kapatmakta zorluk çektik. 2016 yılında enerjide 2015 yılındaki gibi sert düşüşler olması beklenmiyor. Yani 2016 yılında enerjinin enflasyona olumlu katkısı daha az seviyede oluşabilir. Bu durum enflasyon için zorluk çıkaracak görülüyor.



Çekirdek enflasyon Eylül 2014 tarihinden bu yana en yüksek seviyede

Çekirdek olarak izlediğimiz I endeksinde ise %0.89’luk artışla manşet verinin üzerinde seyirler görmekteyiz. Burada yıllık artış %9.22 seviyesinde. Bu rakam Eylül 2014 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gösteriyor. Onbir aylık artış ise %9.63 seviyesine ulaşmış durumda. Çekirdek enflasyon iyi haberler vermiyor.



%7.9 enflasyon hedefini geçtik

Bilindiği gibi Merkez Bankası %6.9 enflasyon hedefini orta noktada %7.9 seviyesine revize ederken üst sınırı da %8.4 seviyesine yükseltmişti. Ancak şimdiden yıllık enflasyon %8.10 seviyesine, onbir aylık enflasyon ise %8.58 seviyesine ulaşmış durumda ve üst sınırın üzerinde. Aralık ayında pozitif bir rakam oluşması durumunda 2015 yılı TÜFE verisi Merkez Bankasının hedef aralığının üst sınırından uzaklaşmış olacak. Yazının başında söylediğimiz gibi geçen yıl Aralık ayında aylık bazda %-0.44’lük bir düşüş oluşmuştu. Bu yıl Aralık ayında bu rakamın altında bir enflasyon oluşması lazım ki yıllık bazda hedefi bulabilelim. Ancak tersi olması durumunda ise yıllık enflasyonda %8.8 gibi seviyelere yükselme riski görülebilir.

Verinin piyasalarda sınırlı etkisi oldu

Veri sonrasında USDTL üzerinde çok önemli bir etki görülmedi. Kur 2.8850 seviyelerinden 2.8870 seviyelerine sınırlı bir yükseliş yaptı ancak ardından tekrar geri çekilme gözleniyor. Aynı şekilde döviz sepetinde de 2.97 seviyelerinden 2.9730 seviyelerine yükseliş oluştu. Ancak şuanda döviz sepeti 2.9686 seviyelerine bulunuyor. BIST endeksinde ise sabahki olumlu açılış halen kendisini koruyor ve endeks 77000 sınırını zorluyor. Enflasyondaki görünümün artık belirginleşmesi ve 2015 yılı rakamının netleşmeye başlaması nedeni ile piyasa üzerinde sürpriz bir etkisi oluşmadı diyebiliriz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Tuncay Turşucu/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com