Et fiyatlarında artış sürecek

09.07.2015 09:30

Son günlerde kırmızı et fiyatları gene yükselmeye başladı. Özellikle dana eti fiyatlarında beklenmedik artış var.
Bizde besicilik son yıllarda gelişiyor. Besi çiftliklerinin kapasitesi artıyor. Normal olarak talep artışını karşılayacak ölçüde arz artışı gerekiyor. Besiciliğin esası, dana satın alarak beslemek. Bizde besicilik yanında süt inekçiliği de gelişti. Süt ineğinin erkek danası, besiciye satılıyor. Ancak, süt ineklerinin ırkı ayrı, et ineklerinin ırkı ayrı.

Süt inekleri 5 - 6 yıl süt veriyor. Sonra kesime gidiyor. Süt verdikleri 5 - 6 yıl içinde 4 - 5 yavru doğuruyor.
Buzağılar süt hayvancılığının bonusu. Eğer dişi ise, 2 yaşına kadar besleniyor. Süt ineği oluyor. Erkek ise 1 ay besleniyor. Bir aylık iken 1.000 - 1.750 TL dan besiciye satılıyor. Besici 14 ay besliyor. Daha sonra hayvan kesime gidiyor.

Dana sorunu var
Besi çiftliklerini yönetenler, süt ineği danasının etlik dana olmadığını, Türkiye’de etlik dana bulunmadığını bu nedenle etlik dana ithalatının zorunlu olduğunu söylüyor.
Hükümet, besicilerin yüzde 15 gümrük vergisi ödeyerek dana ithal etmelerine izin veriyor. Son bir yılda 70 bin baş dana ithal edildi.
Süt danası üretenler ve yetiştiriciler ise yeterli sayıda hayvan olduğunu, ithalata gerek olmadığını söylüyorlar.
Dana büyükbaş hayvancılığın girdisi. Çıktısı ise kesim.
2014 yılında 3 milyon 700 bin baş sığır kesildi. Bunların et ağırlığı 881 bin ton. Her yıl kesilen sığır sayısı ve et ağırlığı artıyor.

Fiyatlarda artış var
Kars’ta dana yağlı kesim fiyatı 22 TL. Yağsız kesim fiyatı 24 TL.
Fakat bir gerçek var. 2013 yılında 15 TL olan dana karkas fiyatı 2014 yılında 18 TL’ye çıkmıştı. Şimdilerde 23 TL’ye yaklaştı.
Yılbaşında 21 TL olan kuzunun kilosu 22 TL oldu. Bu fiyatlar karkas, kemikli kesim fiyatları.
Yem fiyatları devamlı yükseliyor. Meralar yetersiz olduğundan besi hayvanlarının çoğu sanayi yemi ile besleniyor.
Nüfus artıyor. Yaz aylarında turizm hareketi nedeniyle et tüketimi artıyor. Ramazan’da halkımız daha çok et tüketiyor. Önümüzde Kurban Bayramı var. Bütün bunlar et talebini artırıyor. Büyükbaş kesimlik hayvan arzı yeterli ölçüde artmayınca fiyatlar yükseliyor.

Devlete Teşekkür: Mahallemizdeki kadınların ihtiyaç sahiplerine iftar yardımı için kendi aralarında topladıkları paraları bir banka hesabına yatırmaları nedeniyle ortaya çıkan sorunu İstanbul Valisi Sayın Vasip Şahin ve Dernekler Masası Başkanı Sayın Eyüp Ergür çözdüler. Onlara ve sorunun çözümüne destek veren Milliyet Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç ile gazeteci dostumuz Vahap Munyar’a mahallemiz kadınlar komitesi teşekkürlerini sunuyorlar.