Eylül ayında kuru neler bekliyor ?

01.09.2016 15:05

Piyasaların merakla beklediği Eylül ayı geldi çattı. FOMC üyeleri el birliği ile yeniden sözlü yönlendirme silahını kullanıp, piyasaları bu aya doğru yönlendirirken, Dolar endeksi faiz artırılabilir mi beklentileri ile yeniden değer kazanmaya başladı. Yarın ise, gözler büyük öneme sahip tarım dışı istihdam rakamlarında olacak. Ayrıca takip edilecek ücretler verisi ve işsizlik oranı data seti ABD ekonomisinin genel gidişatına yönelik fiyatlamaları ortaya koyacaktır. Ancak bu dönemki TDİ verisinin, FED üyelerinin yönlendirmeleri ile birlikte daha önemli olabileceğinin altını çizelim.

PİYASALARI EYLÜLDE NELER BEKLİYOR

Merkez bankalarının önemli kararlar alabileceği bu ayda, 8 Eylül ECB, 15 Eylül BoE, 21 Eylül FED ve BOJ, 22 Eylül’de ise TCMB toplantıları olacak. Elbette ki, piyasaların odak noktası FED toplantısı olacak ancak, diğer merkez bankalarının da piyasada oluşabilecek volatiliteye karşın alabileceği önlemleri izleyebileceğimiz bir ay geçirebiliriz. Burada yeniden kur savaşlarının gündeme gelme ihtimali söz konusu olabilir. Genel beklentilerimizin çoğu FED’in Eylül toplantısında alacağı aksiyon üzerine şekillecektir. Çünkü FED ne zaman agresifleşmeye başlasa, diğer MB’larının uyguladığı genişlemeci para politikaları hatırlanıp, ciddi satışlar ve Dolar endeksinde yukarı fiyatlamalar görmeye başlıyoruz. Bu nedenle 21 Eylül’e kadarki gelebilecek her verinin daha sert fiyatlamalar yaratma ihtimali söz konusu olacaktır. Burada en önemli datalardan bir tanesi olacak TDİ rakamlarında yeniden 220-250 bin gibi veriler takip edersek, piyasalar iki faiz artırımı gelebilir yolunda fiyatlamaları başlatabilir. Dolar endeksi 97.5-100.00 bandını yeniden zorlama isteğine girebilir.

İÇERİDE ÖNEMLİ AKSİYONLAR ALINABİLİR

Bu dönemde FED politikalarının ve global ekonomik gidişatın önderliğinde bir kur fiyatlaması içerisine girebileceğimizi öngörüyoruz. İçeride son dönemde yaşanan gelişmeleri özetlersek, 15 Temmuz’da başarısız darbe girişimi sonrası oluşan gelişmeler, Moody’s ve FITCH’in negatif izlemesi, Cerablus ve Fırat Kalkanı operasyonu sonrası jeopolitik risklerin yeniden hatırlanması, makroekonomik verilerde, cari açıkta ve enflasyonda görülen iyileşmenin sınırlanması ve hatta bozulması, bunun yanında büyümeyi destekleyici önlemlerle birlikte son 6 ayda 225 baz puan indirim yapan bir TCMB izledik. Burada bizi destekleyen en önemli gelişmeler arasında MB’nın proaktif tutumla birlikte ekonomiyi destekleyici çabaları, hükümetin yapısal reformlara kararlılıkla devam edeceğiz mesajları ve ayrı bir parantez Mehmet Şimşek’in yabancı yatırımcılara olan çağrıları iç dinamiklerde bir miktar daha hızlı düzelmelere yol açtı. Bu süreçte bizi ve neredeyse tüm gelişmekte olan ülkeleri destekleyen en önemli etmen ise, piyasalarda risk iştahında görülen artıştı.

İŞLER TERSİNE DÖNECEK Mİ ?

Piyasaların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi bu olacak. Ayrıca ECB ve BoJ ve BoE’den gelebilecek yeni genişlemeci hamleler bizi yeniden destekleyecek mi bu tarafı da takip etmekte fayda var. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki, bu üç merkez bankasınında FED’i bekleme ihtimali söz konusu olabilir. Bu durumda FED eğer bir faiz artırımı yapmasa da, faiz konusundaki revizyonlarında daha şahin bir nokta tahmini de yapabilir. Bu durum 2017’de daha agresif bir FED göreceğiz mesajını ortaya çıkarabilir. Son gelen datalarda gözüme çarpan en önemli veriler arasında, konut sektöründe görülen artış diğer yandan tüketici harcamalarında görülen toparlanma önemliydi. Zayıf kalan veri ise, şuan için büyüme olarak görülüyor. Ancak 3. Çeyrek için son gelen veriler büyümede daha iyi bir performans sinyali veriyor. Bu durumda Cuma günü TDİ’de de benzer bir güçlü tablo söz konusu olursa, piyasalar iki faiz artırımı yolunda daha güçlü bir Dolar izleyebilir. Bu durumda da TCMB’nin sadeleşme adımlarını yeniden gözden geçireceği bir dönem yaşayabiliriz. Ancak bizim beklentilerimiz arasında Eylül ayı halen çok zayıf bir ihtimal. Kasım’daki ABD başkanlık seçimleri öncesi dengeleri bozmamak veküresel ekonomideki düşük büyüme ve talep sorununu, Brexit’i ve Avrupa Bankalarında görülen bozulmaları dikkate alacak bir FED izleme ihtimalimiz daha yüksek olacaktır.

USDTRY

 


Kur tarafında 2.9250-2.9050 arasında bölgeden alımlar gelmeye devam ediyor.Bu bölgenin üzerinde kaldığımız sürece de yukarı doğru istek devam edecektir. Önemli noktalardan bir tanesi, 2.9700-2.9850 arasında bölge olacaktır. Bu ara dirençleri aşmamız halinde 3.00-3.0150 denemesi söz konusu olabilir. Kısa vadede 2.9400-2.9450 önemli destek konusunda izlenmeye devam edilmelidir. Ana senaryoda halen geri çekilmeler alım fırsatı yaratmaya devam edebilir.

Gökhan Özkan

IşıkFX Araştırma Uzmanı