Fed faiz artışı TL’ye yıkım kararı

14.09.2015 15:28

Çok kritik bir döneme giriyoruz. Bir tarafta terör olayaları devam ederken diğer tarafta seçim belirsizliği kafalarda soru işareti yaratıyor. Bu hafta ise küresel piyasalardaki görünümü FED belirleyecek.

Rekorlar tazelendi

Güne yine zayıf başlayan TL dolar, euro ve sepet karşısından rekor düşük seviyeye geriledi. Dolar 3.0685 ile yeni zirvesini yaparken, euro 3.4790, sepet ise 3.2618 seviyelerine yükseldi. Perşembe günü FED’in faiz artırma ihtimali gelişmekte olan piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Bu gelişmeler bizimde içinde bulunduğumuz gelişmekte olan ülkelerin CDS’lerine de yansıyor. 5 yıl vadeli CDS’lerimiz Ocak 2012’den beri en yüksek seviye olan 300 baz puana yükselmiş durumda. Geçitğimiz hafta S&P’nin notunu indirdiği Brezilya ve diğer benzerlerimiz Rusya, Endonezya ve Venezulla’da aynı gelişmeler ile karşı karşıya kalmış durumda.

Bankalacılık sektöründe riskler artıyor

Yukarıda bahsettiğimiz ülkelerin dışında Çin, Singapur, Tayland gibi ülkelerin kredi/GSYİH açıkları yüzde 10 seviyesinin üzerinde seyrediyor.Merkez Bankalarının bankası olarak bilinen Bank for International Settlements, (BİS) saydığımız ülkelerde bankacılık krizi yaşanabileceği yönünde açıklamalar yaptı. Raporda, kredi/GSYİH oranın yüzde 10’un üzerinde olmasının ülkeler için risk teşkil ettiği belirtildi. Çin’de bu oran yüzde 25.4 ile gelişen ülkeler arasında en ön sırada yer alıyor. Çin’i yüzde 16.6 ile Türkiye ve yüzde 15.7 ile Brezilya'nın izlediiği belirtildi. Rapora göre, bu rasyonun yüzde 10'un üzerine çıktığı ülkelerde, üç yıl içinde ciddi bankacılık sıkıntılarının ortaya çıkma olasığının üçte iki olduğu vurgulanıyor.

Fitch değerlendirmesi

Cuma günü notla ilgili değerlendirmesini açıklayacak Fitch, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada,Türkiye’nin dış borçlarının yükselmeye devam ettiğini, FED faiz artışından en fazla etkilenecek gelişen ülkelerden birinin Türkiye olduğu belirtildi. Ayrıca açıklamada, baz senaryoda değişiklik olmadığı ,Türkiye ters sermaye hareketi yaşamayacığı ifade edildi. Perşembe günü FED kararı sonrası kurda görülebilecek hareketler Fitch’in baz senaryosu üzerinde etkili olabilir.





Seçimelere kadar 3.20 görebiliriz

Geçtiğimiz hafta 3.04 üzeri kapanış ile yeni haftada yeni zirveler görülebileceği beklentimiz 3.0685 ile gerçekleşti. Bu hafta 3.0750’nin geçilmesi ile 3.12 seviyesini görebiliriz. Seçimlere kadar ise 3.20

Geçtiğimiz hafta 3.04 üzeri kapanış ile yeni haftada yeni zirveler görülebileceği beklentimiz 3.0685 ile gerçekleşti. Bu hafta 3.0750’nin geçilmesi ile 3.12 seviyesini görebiliriz. Seçimlere kadar ise 3.20 seviyesi hedeflenebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi FED faiz kararı küresel piyasalardaki doların yönü hakkında belirleyici olacaktır. Ancak içeride risklerin artması TL’yi negatif etkilemeye devam edecek gibi duruyor.Geri çekilmelerde ise 3.04 ve 3.00 seviyelerinden yeniden alışlar gelebilir. BİST 100 için ise 72 bin seviyesinin altında kaldığı sürece satış baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz. 70 bin desteğinin kırılması ile 68 bin 500 seviyesi, seçimlere kadar ise 64 bin seviyesini görebiliriz.
 
Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı