Fed beklentilere paralel hareket etti

01.08.2019 09:20
Fed 25 baz puan faiz indirerek faizi %2,50’den 2,25’e çekti. Fed bu hareketiyle piyasa beklentisine paralel hareket etmiş oldu. Her ne kadar piyasa 50 baz puanlık faiz indirim beklentisi de bulunmasına karşılık bu toplantıdan 25 baz puanlık faiz indirim beklentisi çoğunluktaydı. Böylelikle Amerika Merkez Bankası 10 yıl aradan sonra faizde indirime gitmiş oldu. Fed sigorta indirimi yapmış oldu. İki üye karara şerh koymuş.

Fed faiz indiriminin gerekçelerini küresel gelişmeler ve enflasyondaki durgunluk olarak gösterdi. Fed’in karar metninde istihdam piyasasının güçlü olduğuna dair ve ekonomideki ılımlı büyümeye atıfta bulunuldu. Bununla birlikle karar metninde ABD Merkez Bankasının uygun olduğu şekilde hareket edilecektir ibaresi var ancak bu söylem Merkez Bakasının faiz indirimlerine devam edeceği anlamını çok fazla vermiyor.

Metnin ilk paragrafında ekonomiye dair ılımlı bir toparlanma olduğu ifade ediliyor. Karar metninde faiz indirimlerinin devam edeceğine yönelik net bir sinyal yok. Bu konu ucu açık bırakılmış görünüyor. Piyasa fiyatlamasına da net bir sinyal geldiğine yönelik fiyatlama yok.

Global belirsizlikler gelecek dönemde de devam ederse ve enflasyonda belirgin seyirler oluşmazsa Fed ilerleyen dönemde faiz indirimine gitme isteği içerisinde olabilir. Aksi durumda belirsizlikler azalır, enflasyonda yukarı yönde olmasına karşın Fed faiz indirimine devam etmek istemeyebilir.

Fed kararında bir sürpriz olmadığını belirtmekte fayda var. Bilanço küçültmeyi 1 Ağustos’ta bitireceğini ifade etti. Bu söylem sürpriz olabilir ancak piyasada çok etkili olmadı.

Kararın ardından belirsizliğin bitmesiyle birlikte Dolarda sınırlı güçlenme olmuş olabilir. Fed kararı sonrası piyasadaki ilk tepkide Dolar/TL 5.55’e kadar çıktık şu an 5.53 seviyesine geriledi. Ons altında çift yönlü hareketler var. Dolar/TL’deki mevcut eğilimi ciddi şekilde etkileyecek bir sonuç olduğunu düşünmüyoruz. Sonuç olarak Fed gevşedi. ECB içinde aynı eğilimler geçerli bu mevcut GOÜ’ler için oluşmuş olumlu havayı desteklemeye devam ediyor. Şu aralar 1428$ seviyesinde. Euro/Dolar karar sonrası 1.1080’e kadar gerilese de karar öncesi seviye olan 1.1120 seviyesine geri döndü. Fed Başkanı Powell’ın konuşmasını beklemekte fayda var.