Fed bir kez daha pas geçti piyasalar zaman kazandı

22.06.2015 14:04

FED'in faiz arttırmayıp hatta arttırma zamanlamasını ve oranlarını iyileştirmesi global piyasalara Yunanistan'a rağmen moral verince BİST'te bu ortamdan yararlanıyor.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Seçim sonrası gördüğü 75.000'lerden başlattığı tepki hareketini geçen hafta içinde daha da güçlendiren BİST geçen haftayı 82.454'lerden kapatarak seçim öncesi kapanışının da üzerine çıkarak yeni haftaya pozitif havayla girmiş oldu.

Yeni haftaya da güçlü alımlarla giren BİST ilk seansı % 1.53'lük  bir kazanımla 83.715 seviyesinden kapatarak 82.000-83.000 gibi önemli bir direnç eşiğinin üzerinde güçlü bir kapanışla  tepki hareketini devam ettirmiş oldu.

Yurtdışının FED kararlarını olumlu bulması ve belirli bir zamanın kazanılması sonrası oluşan pozitif fiyatlama yeni haftaya güçlü bir şekilde yansıyınca , BİST'te bu havadan yararlanarak yeni haftaya da tepki hareketini güçlendirerek girmiş durumda.Yurtdışı piyasaların olumlu tarafta kalabilmesi önemli olmaya devam edecektir.

Koalisyon sürecinden iyi bir sonuç çıkacağı ve Türkiye'yi uzun süreli yönetebilecek bir hükümetin kurulmasını bekleyen bir tepki hareketinin olduğunu görmekteyiz. Dolar-TL ve faiz hareketleri de bu pozitif havayı destekler nitelikte.

Koalisyon sürecinden çıkacak bir anlaşmazlık, hükümet kurulmasının gecikmesi yada erken seçim olasılığının güçlenmesi sonrası yaşanacak belirsizliklerin de çok hızlı bir şekilde fiyatların içine girme riskini beraberinde getiriyor.

Bunun yanında koalisyon hükümeti kurulsa bile bir süre sonra ''beklentiler alınır-gerçekler satılır'' tadında kar satışlarının da etkili olabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Bu bakımdan mevcut güçlü tepki hareketini takip ederken oldukça temkinli bir şekilde iyimserliği sürdürmek ve hızlı hareket edebilecek şekilde yatırımları yönlendirmeye devam etmek gerekiyor.

FED'in verdiği destek Yunanistan başlığının çözümü için zaman kazandırınca yurtdışında çözüme oynanan bir fiyatlama görmekteyiz. Yunanistan başlığı biz bu yazıyı hazırlarken henüz resmen çözülmüş yada ötelenmiş değil. Ordan çıkacak bir anlaşmama durumu global piyasalarda bir anda havanın terse dönmesini ve çok hızlı negatif bir fiyatlamayı da beraberinde getirebilir. Böyle bir riskin henüz masada olduğunu bilerek global piyasaları ve buna bağlı iç piyasaları takip etmekte fayda görmekteyiz.

BİST-100 Tarafına teknik olarak bakarsak;

En kısa vadede gelecek kar satışlarını 83.000-83.500 içinde yada üzerinde karşılayabilecek BİST'in 84.200 üzerinde de kaldıkça  ilk anlamlı hedefi 85.000'ler olacaktır. 85.000'ler güçlü bir şekilde geçilecek olunursa 87.000'ler çok kritik bir direnç eşiği olarak yeni hedef olmaya başlayabilir.

Kar satışları etkili olur ve 83.000-83.500 üzerinde karşılama oluşmazsa aşağıda 82.500 ve 82.000 sıralı destek hedefleri olacaktır. Özellikle 82.000 altına tekrar olası sarkmalar bu güçlü tepki hareketini zorlayabilir ve başlayan sorgulama  ilk etapta 80.000'ler deki psikolojik sınır desteğini tekrar gündeme getirebilir.

DOLAR-TL YORUMU :

Seçim sonrası 2.81'den sonra 2.70-2.75 içinde bir süre geçiren ve geçen haftayı 2.70 altına gerileyerek kapatan dolar-TL tarafında Dolar endeksi'nde 94.00 civarında yaşanan durulmaya paralel olarak içerde yaşanan pozitif havanın etkisiyle 2.67'lere gevşeyerek yeni haftaya girildiğini izliyoruz

Yunanistan başlığı çözüldükçe ve Dolar Endeksi tekrar 95.00-96.00 aralığı üzerine çıkıp güçlenmedikçe aşağı yönlü hareketin içerde ki pozitif havaya bağlı olarak bir süre daha devamı mümkün olabilir.Ama büyük resimde temel ve teknik olarak yükseliş trendinin henüz bitmediğini bu geri çekilmenin de şimdilik bir düzeltme etiketi olarak anlam kazandığını da belirtelim

İçerde siyasi denklemde tıkanmalar yada yurtdışında tekrar dolar endeksi'nin yukarı yönlü hareketleri 2.70 üzerini tekrar potansiyel hale getirebilir. Bu anlamda mevcut süreci temkinli iyimserlik içinde takip etmekte büyük fayda görmekteyiz.

Dolar-TL tarafında teknik olarak ;

2.67-2.6750 aralığı aşağı yönlü geçilmeden tekrar yukarı yönlü 2.69 ve sonrasında 2.70 üzerine kalıcı yerleşme başlarsa dikkatli olmak gerekiyor. Böyle bir durumda 2.73-2.75 çok kritik bir direnç eşiği olarak takip edilmelidir.

Satışlar devam eder ve 2.67 altına sarkma başlarsa 2.66 altına geçişlerde 2.60-2.65 aralığı potansiyel destek aralığı olarak hedef haline gelebilecektir.


Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti