FED Geliyor… Ama Ayak Sesi Yok?

29.04.2015 12:10
Yarın bir kez daha Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantısı  var, ama sanırım bu sefer alışıla gelen adrenalin olmayacak. Öncelikle mantıki olarak toplantı sonrasında Yellen’ın basın konferansı olmadığını düşünerek bu toplantıdan majör bir karar, önemli bir ifade değişikliği veya piyasaya verilecek yeni bir oyun değiştirici bilgi olmamasını bekliyorum.

ABD ekonomik veri akışını incelersek de faiz boğalarının henüz çok da aceleci davranmamaları gerektiği görülüyor, nitekim gelen veriler henüz bir faiz artışını desteklemekten uzakta; kısmet artık bir dahaki Eylül’e… Ama tabi bu hemen 10 Yıllık vadelileri almaya başla, faiz düşecek demek değil. Çünkü kış aylarının çıkmasıyla beraber ABD’de ekonomik aktivite mevsimsel olarak artar. Rafineri bakım dönemi bitti, seyahat mevsimi geliyor (evet, ABD de seyahat mevsimi olarak bilinen bir süreç var) ve son zamanlarda zayıf verinin dayandırıldığı “kötü hava” artık geride kalıyor. Yani gelecek aylarda ABD veri akışı iyileşmeye başlayabilir.

Diğer yandan FED yetkililerinin  son zamanlarda yarım ağız dile getirdiği, hızlı güçlenen USD ile ilgili durum da hafifledi; başta Euro ve diğer dövizler olmak üzere USD’ye karşı bir miktar toparlanma var. Bu minör trendin bir süre daha devamı beklenebilir. FED’in de yarınki toplantı açıklamalarında bu gelişmeleri bozacağını çok sanmıyorum.

Peki ne der FED? Bence yarınki açıklamalarda daha önceki ifadelere paralel olarak, istihdam konusunda gözle görülür bir ilerleme olduğu, ücretlerdeki artışın da bir kıpırdanma yarattığı ancak henüz kat edilmesi gereken çok mesafe olduğu, enflasyon tarafında ise henüz yeterli hareketlenmenin olmadığı ve büyüme tarafında ise veri akışının henüz istikrar tesis etmekten uzak olduğu söylenebilir.

Bu tür bir açıklamada USD zayıflığı devam edebilir, Amerikan 10 yıllık faizinde ise tekrar gerilemeler görülebilir. Ancak FED yukarıda çizdiğimden daha şahin gelirse fiyatlama bir anda tersine dönebilir.

Bu noktadan sonra, kısaca bir önceki yazıma atıfta bulunmak istiyorum; Yunanistan konusunda geldiğimiz yer Avrupa’nın Yunanistan’ı kaderine terk etmemek için Yunan maliye bakanını aradan çıkarmaya varacak kadar ileri gitmesi aslında bu konuda ne kadar ciddi ve istekli olduklarını gösterir. Evet, bence Yunanistan sorunu, Yunanistan’ı kapı dışarı etmeden çözülecek. Japon Yeni tarafında ise herhangi bir sebep - sonuç ilişkisi içinde açıklamalar yapmaya gerek görmüyorum, çünkü sebep – sonuçlara geçen hafta değinmiştim. Bu hafta daha somut bir durumu dikkatinize getirmek istiyorum;  yaklaşık 2 senedir vadeli kontratlarda JPY satıp USD alan büyük spekülatörler artık USD long pozisyonlarını kapatıyorlar, yani USDJPY paritesinin 125’e gitme olasılığını artık piyasa fiyatlamak istemiyor. Son olarak, zayıflayan USD Avustralya Doları’na geçit verdi ve AUD 3 aydır görmediği seviyelere yükseldi.

Bakalım yarın FED oyunu terse çevirecek mi? Bu sefer pek sessiz sedasız ama… göreceğiz!

Özgür Hatipoğlu
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktör