Fed öncesinde kıymetli maden piyasası ne durumda?

10.12.2015 18:05

Küresel hisse senedi piyasaları emtia hisselerinin öncülüğünde hafta başından beri zayıflamaya devam ediyor. Dikkat çeken değer kayıplarından bir tanesini de Japonya’da görüldü. Ancak, Japonya hisse senedi piyasasında görülen geri çekilme, üzerinde gelen makine siparişleri verisi ile sınırlı kaldı.

Çin Merkez Bankası, Yuan’ın referans kurunu 2011’den bu yana en düşük seviyeye indirdi:

FED’in beklenen faiz artırımı öncesinde Yuan’ın değerini düşük tutmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Çin’in buradaki amacı kuru düşük tutarak ihracatı canlandırmak olduğu gözlemleniyor. Referans kurunda yapılan bu indirim ile Şangay Birleşik endeksinde hafif toparlanma yaşandı. Emtia hisselerinde yaşanan değer kayıpları sonrasında Avrupa hisselerinde zayıflama görüldü. Küresel piyasaları etkileyen diğer önemli unsur ise Çin’de yavaşlama aydeden ekonomik aktivitelerin etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Piyasalarda Risk-off ton değimiz durum ile karşı karşıyayız:

Risk-off, ekonomik gidişatta beklentilerin kötüleşmesi ve bunun sonucunda fiyat düşüş beklentileri ile tahvil, bono gibi daha güvenli yatırım araçlarına yönelmesi anlamına geliyor. Emtia piyasalarında yaşanan risklerin açık bir şekilde Altın ve Gümüş vadeli fiyatlarını etkilediğini görebiliyoruz. Risk-off derecesinin artması kıymetli madenlerin fiyatlarında yükseliş baskısını tetikleyebilir. Kıymetli maden fiyatlarında hafta başında 98 Dolar altına doğru gerileyen Dolar endeksi ile tekrar toparlanma yaşandı. Fakat buna rağmen emtia piyasalarındaki talep kaynaklı zayıf seyir ve FED faiz oranı beklentilerinin etkisi altında, kıymetli madenleri zorlu bir süreç bekliyor.



Çin Merkez Bankası geçtiğimiz ay Altın rezervlerinde artış gerçekleştirdi:

Çin’in Altın rezervlerini artırması metal piyasasında Altın talebinde artış yaşanabileceği şeklinde yorumlandı. Hindistan para birimi Rupi Dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesine geldi. Rupi‘de yaşanan bir zayıflama Hindistan’da ithalat talebini azaltabilir. Rupi’de değer kaybının devam etmesi Hindistan’ın makroekonomik görünümüne zarar verebilecek bir gelişme olduğundan Hindistan Merkez Bankası’nın yeni para politikalarına gitme ihtiyacı doğabilecektir. Son 3 aylık dönemde Dolar, Yuan ve Rupi karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Yine aynı dönemde ise Altın fiyatlarının Rupi ve Yuan’dan ayrıştığını grafikten de görebiliyoruz. FED tarafından gelecek olası bir faiz artırımında Rupi ve Yuan, Dolar karşısındaki değer kayıplarını hızlandırabilir. Böyle bir durumda USDCNY ve USDINR yukarı yönlü hareketine devam ederek Altın fiyatları ile makasın daha fazla açılmasına neden olabilir.

Altın fiyatlarındaki zayıflama ile son dönemde Altın bazlı EFT’lerde de değer kayıpları yaşandı. Son 3. Çeyrekte IShares Gold Trust, ZKB GOLD ETF ve SPDR Gold’ta gerçekleşen yüzde 3’ün üzerinde kayıplar dikkat çekici idi.

Büyük Altın üreticilerinin bütçelerine baktığımızda projeleri için ayırdıkları rakamların düşüş göstermesi, önümüzdeki dönemde arzda bir azalmaya neden olabilecektir. Fakat bu durumun fiyatlar üzerindeki etkisinin zaman alacağını söyleyebiliriz. Güney Afrika’daki maden üretiminde ise 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 26.5 daralma yaşandığını görüyoruz.





ALTIN



Teknik Değerlendirme:

Geçtiğimiz Cuma günü OPEC toplantısından çıkan kararların piyasaları memnun etmemesi sonrasında Petrol fiyatlarındaki kayıpların etkisi ile Altın 1088,00 seviyelerine ralli gerçekleştirdi. Petrol’de yaşanan arz fazlasının Altın fiyatlarını yukarı yönde desteklediğini söyleyebiliriz. Yeni haftada beklentilerin altında kalan Çin ticaret verileri ile karlarının bir kısmını geri vererek 1068,00 seviyelerine geriledi. Sonrasında tekrar hafif toplayarak 1075.00 çevresinde dengelendi. Gelecek Hafta FED Faiz oranı kararı Altın açısından önemle takip edilecektir. FED’in 2016’dan bu yana ilk faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 78 olarak görülüyor. Fiyatların yönünü aşağı çevirmesi durumunda 1065.00 desteği takip edilmelidir. Satışların derinleşmesi durumunda 1060.00 ve 1056.00 daha önemli destek seviyeleri olacaktır. Yukarı yönde potansiyel oluşması halinde 23.6 FIBO düzeltme seviyesine denk gelen 1082.00 direnci takip edilmelidir. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1088 ve 1092 Dolar dirençleri kademeli olarak hedeflenebilir. Dört saatlik grafiğe baktığımızda Stochastic Osilatör’ünün yönünü aşağı çevirmesinin satıcılı seyri destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Opsiyon ve vadeli işlemlerdeki raporlama yapmayan ve ticari olmayan traderların pozisyonlarında azalma olduğunu görebiliyoruz.



GÜMÜŞ



Gümüş geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği yukarı yönlü ralli sonrasında, bu hafta karlarını geri vererek 14.00 seviyelerine geri çekildi. FED faiz kararı öncesinde 14.20 çevresinde dengelendi. Gümüş yönünü aşağı çevirmesi durumunda 14.05 desteği önemlidir. Satışların derinleşmesi halinde 13.95 ve 13.90 seviyeleri takip edilmelidir. 100 saatlik hareketli ortalamanın üzerinde

kalıcılık sağlanması durumunda 14.30 direnci takip edilmelidir. Bu seviyenin yukarı yönde aşılması halinde 14.40 ve 14.43 dirençlerinin çalışması beklenebilir.

Berkay ÖREN /http://www.venbeyyatirim.com/
Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı