FED piyasalara `Buradayım` dedi

23.05.2016 14:24
Geçtiğimiz hafta Nisan ayı toplantı tutanaklarını açıklayan FED piyasalara kendini hatırlattı. Son dönemde küresel ekonomilerdeki belirsizlik,şirket karlarındaki zayıflama ve büyümeye ilişkin riskler ile birlikte faiz artışı ihtimalleri azalmıştı.

Toplantı tutanaklarında, FED’in Haziran ayını hala masada tuttuğunu ve gelecek verilerin beklentileri karşılaması halinde faiz artırabileceklerinin sinyalini aldık. Üyelerin çoğu, ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanması, istihdam piyasası şartlarının iyileşmeye devam etmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru hareketinin devamı ile birlikte Haziran’da faiz artışını uygun olarak görüyor. Tutanaklarda, ayrıca 23 Haziran’da yapılacak olan İngiltere referandumu  ve  Çin'in döviz kuruna müdahalelerde bulunmasının küresel risklerin artmasına yol açabileceği vurgulandı.

Tutanaklarda sonra doların gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazandığını gördük. Doların yeniden eski gücüne dönme sinyalleri verdiği bu günlerde geçtiğimiz hafta gelen enflasyon verilerininde etkili olduğunu söyleyebiliriz.Nisan ayı rakamlarında yüzde 0.4 ile 3 yılın en hızlı artışını gördük. Çekirdek TÜFE ise yüzde 2’nin üzerinde istikrar kazandı. Toparlanan petrol fiyatlarının yanı sıra gelişen istihdam sektörü ile birlikte tüketim harcamalarının artması, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlemesini sağlıyor.

BÜYÜME VERİLERİ ÖNEMLİ OLACAK

Cuma günü ABD’de  1.çeyrek büyümesinin ikinci revize açıklanacak. Yüzde 0.5 olan rakamın yüzde 0.9’a revize edilmesi bekleniyor. Mevsimsellik açısından baktığımızda, ABD ekonomisinin  birinci çeyrekte zayıf büyümeyi standart haline getirdiğini görüyoruz. Son beş yılda birinci çeyreklerde ortalama olarak yüzde 0.8 büyüyen ABD ekonomisi, ikinci çeyreklerde ortalama olarak yüzde 3.1, üçüncü çeyreklerde yüzde 2.2, dördüncü çeyreklerde ise yüzde 2.4 büyümüş. Buda bize Cuma günü yüzde 0.8 olan ortalamanın üzerinde göreceğimiz rakamlar doların güçlenmeye devam etmesini sağlayabilir.

FED için en önemli verilerden olan tüketim harcamaları ise enflasyon hedefi açısından oldukça önemli olacak. Bir önceki rakam yüzde 1.9’du. Şirket karları ise takip edilecek diğer önemli veri olarak karşımıza çıkıyor.Bir önceki dönem yüzde 8.4 azalma görmüştük.
Piyasanın fiyatlamasına baktığımızda ise FED fundları vadeli işlemlerine göre, FED'in Haziran ayında faiz artırımına gitme olasılığı, geçen haftaki seviyesi olan yüzde 4'ten yüzde 26’ya çıktı. Dolar endeksi ise 95’in üzerindeki seyrine devam ediyor. Dolarda yükselişin ivme kazanması içi 95.50- 96 bölgesinin üzerinde kalmalıyız.

Gizmen NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST