Fed piyasaların beklentisini karşıladı

28.04.2016 15:55

Amerikan Merkez Bankası FED, Nisan ayı toplantısında politika faizinde 0,25-0,50 bandını koruyarak piyasa beklentisini karşıladı. Amerika’da yavaşlayan ekonomik büyüme ile FED faiz artırımlarına temkinli yaklaşıyor. Piyasaların merak ettiği konular, FED’in toplantı tutanaklarında Amerikan ekonomisine ilişkin verdiği mesajlar ve Mart ayı toplantısına kıyasla iyileşen ekonomik görünüme FED’in bakış açısı olarak özetlenebilir.

FED küresel ekonomik görünüm ve kırılgan finansal koşullar risk unsuru olarak görülüyor ibaresini tutanaklardan çıkararak küresel ekonomik gelişmeler yakından takip edilecek ifadesini kullanmayı tercih etti. Şubat ayından bu yana Çin başta olmak üzere küresel ekonomide dengelenme ile dış faktörler ileriye dönük endişe kaynağı olmaktan çıkmış görünüyor. Ancak yine de Amerikan Merkez Bankası’nın gelişmeleri takip edeceğini ve küresel ekonomi ile ayrışan kararlara imza atmayacağını biliyoruz.

Önümüzdeki aylarda Amerikan ekonomisine ilişkin veriler faiz artırım kararı için öne çıkıyor. Ekonomik aktivitede yavaşlamaya rağmen işgücü piyasasının güçlü seyrini koruması olumlu ancak hanehalkı harcamaları istenilen düzeyde artmıyor. Ayrıca, ücretlerde artışın enflasyonist etkisi görülmeden, ekonominin hedeflenen yüzde 2 enflasyon seviyesine ulaşması kolay olmayacak. Sonuç olarak, kademeli faiz artırımı ekonomik verilerin gelişimine göre 2016 senesinde FED’in gündemindeki yerini koruyor.

Ancak, son dönemde zayıflayan ekonomik verilere bakınca, Merkez Bankası’nın zamana ihtiyacı var. Piyasaların verdiği tepki ise karışık, Dolar Endeksi (DXY) 94,00 endeks seviyesi altına geriledi, altın fiyatları 1,240 Dolar/Ons’a düşüş ardından toparlandı. FED faiz artırım ihtimalinin fiyatlandığı piyasalarda Aralık ayı faiz artırım beklentisi ise toplantı öncesine göre fazla değişmedi. (yüzde 65,1) Nisan ayı FED toplantısının piyasalar üzerinde fazla etkili olması beklenmiyordu şimdi gözler Haziran ayına çevrildi.

ARZU TOKTAY
XTB MENKUL DEĞERLER/ ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ