Fed yaklaşırken TL’ye dikkat!

08.12.2015 12:28

Rus uçağının düşürülmesi sonrasında yurt içi piyasalarda yaşanan satış dalgası FED’in faiz kararı yaklaşırken devam ediyor. Endekste önemli trendin altınad hareket devam ederken kurda yeniden 2.90 seviyesinin üzerindeyiz.

Ekim ayında sanayi üretimi aylık yüzde 0.1 artış gösterirken yıllık bazda yüzde 4.6 yükseliş görüldü. Sanayinin alt sektörlerine baktığımızda madencilik sektörü yüzde 4.1 artış ile dikkat çekti. Ana sanayi gruplarında ise dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 4.2 yükseliş görüldü.

Perşembe günü büyüme, Cuma ise cari açık rakamları açıklanacak. Büyümede beklenti yüzde 2.9. İthalata dayalı büyüme modelinin son dönemde ithalatta yaşanan düşüş nedeniyle sıkıntıya girdiğini görüyoruz. Rusya ile yaşananlar sonrası ithalat rakamlarında biraz daha düşüş göreceğiz. Bu da büyümeyi olumsuz etkileyecek. Cuma günü ise cari denge rakamları açıklanacak.Net hata noksan kaleminin oyuna katkısı devam ediyor. Geçtiğimiz ay verdiğimiz fazladan sonra bu ay beklenen rakam – 200 milyon dolar. Bu bize büyüme olmadığı zaman cari açığın azaldığını gösteriyor. Buna rağmen cari açığın milli gelire oranı yüzde 5’in altına henüz gerilemedi. Bu da büyümenin hızlanması durumunda yeniden cari açıkta ciddi artış göreceğimiz anlamına geliyor. Üretim yapımızı değiştirmediğimiz sürece cari açıktaki düşüşü başarı saymanın doğru olmadığını düşünüyorum.

Gelelim önümüzdeki hafta yapılacak FED toplantısına. Vadeli sözleşmelerde Aralık ayı faiz artış olasılığı yüzde 79 seviyesinde. Yellen geçtiğimiz hafta kongre’de yaptığı konuşmada, faiz artışı için oldukça şahin bir tutum sergilemişti. FED başkanlarının çoğuda açıklamalarında faiz artışı için olumlu görüşlerini açıklıyorlar.FED’in faiz artışı sonrası özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinde düşüş görülebilir. Merkez Bankası faizlerde ayarlamaya gitmek için tüm dikkatini toplantıya çevirmiş durumda. Haftaya başlarken bunun sinyallerini biraz olsun almaya başladık.

USDTRY



Kurda 2.91 seviyelerindeyiz. Üçgen formasyonu dikkat çekiyor. Üst bant 2.9360 yükselişin devamında bu seviye görülebilir. 2.9360’ın üzerinde 3.0515 hedeflenebilir. FED sonrası 3.07 zirvesinin geçilmesi ile yeni zirve 3.1060’ta oluşabilir.

BİST 100



Endekte 20 binlerden gelen yükseliş trendinin altında kapanışlar yapmaya devam ediyor. Satış baskısının devamında 73 bin 350 ve 72 bin 800 görülebilir. FED sonrası 70 bin hareketi sürpriz olmaz.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı