Fed’in dolar korkusu

30.03.2016 16:15

Son yılların en güvercin FED’i ile karşı karşıyayız. Çin ve petrol fiyatlarını bahane eden FED, faiz artırımını ötelemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl da aynı senaryoyu uygulamıştı. Bazı toplantılar da şahinleşip faiz artırımının çok yakın olduğunu bazı toplantılar da ise kısa süre içinde faiz artırmayacağını dile getirmişti. Bunun adı “sözlü yönlendirme”.

FED Dolar’ın değerlenmesini istemiyor. Bu oldukça net. Çünkü karşısında ECB var. Ek parasal genişleme ile Euro’nun değerini düşürmek için çaba sarf ediyor. Önemli adımlar atıyor ECB. Buna karşılık FED, son aylarda faiz artırımını rafa kaldırdığını söylüyor. Çin’de geçtiğimiz ay gerçekleşen Merkez Bankaları toplantısı oldukça kritik bir dönemeç oldu. Piyasa Merkez Bankası başkanlarının bu toplantıda FED ’den zaman istediğini konuşuyor. Gerçekçi olabilir. Ama sadece söylenti de olabilir. FED, daha önceki açıklamalarında uzunca süre Çin’de ki satış dalgasının gerçekçi olmadığını piyasanın toparlanacağını, petrol fiyatlarında dip seviyelerin görülmüş olabileceğini dolayısıyla daha fazla düşüş beklemediğini dile getirdi. Biz de dinledik. Tutarlı açıklamalar doları değerlendirdi. Ancak aradan çok değil sadece bir ay geçti. Ve FED, Çin riskinin yeniden gündemde olduğunu, petrol fiyatlarında yeni bir satış dalgasından korktuğunu dile getiriyor. Özellikle ABD büyümesine ilişkin endişeleri sıralıyor. Bu yüzden faiz artırımının uzunca süre daha gerçekleşmeyeceği sonucunu çıkaran piyasalar bir anda dolar satıp ne bulursa almaya çalışıyor.

Daha bir hafta önce Nisan ayı masada diyen FED üyelerine karşılık tüm söylemleri ortadan kaldıran Yellen var. Ortadaki ikileme göre ya FED içerisinde anlaşmazlık var ya da sözlü yönlendirmede denge kurulmaya çalışılıyor. Ne doların çok fazla değer kaybetmesi ne de değer kazanması isteniyor gibi. Bu yüzden iyi polis kötü polis oynamaya bir süre daha devam edecek gibi. Ancak ekonomik veriler ise bu noktada düğümü çözecek en önemli unsur olarak ön plana çıkacak. Bir yandan sözlü yönlendirmeler ile diğer Merkez Bankalarının politikalarına karşılık verilirken diğer yandan pozitif açıklanan rakamların etkisi sınırlandırılıyor dolar bazında. İstihdam seviyesinde yüzde 5’in altında kalıcı olan FED 12 aylık dönemde ortalama 223 bin kişilik tarım dışı istihdam artışı yakaladı. Çekirdek enflasyon ise halen yüzde 2 seviyesinin üzerinde. Büyüme rakamları ise piyasa beklentisinin üzerinde gelmeye devam ediyor. Rakamlar FED2in yol haritasının doğru işlediğini ve faiz artırımına adım adım yaklaştığını gösteriyor. Aksi açıklamalar dengeyi sağlasa da FED bir anda görünüm değiştirebilir.

Belirsiz ortama FED ’de katılıyor. Piyasa Merkez Bankalarının politikalarını ayır etmeye çalışırken FED’e de güvenemeyecek hale geldi. Bir yandan ekonomik verilerde ki karmaşa diğer yanda jeopolitik riskler. Böyle ortamda ise en güvenlisi halen altın. Belirsizlik, kaygı, riskten kaçma. Hepsinin karşılığı altına gelen talep olarak dönüyor piyasaya. 1200 doların üzerinde uzun zamandır kalan altın yatırımcı önünü görmeden daha da aşağı seviyelere gelmeyecek görünüyor. Hatta potansiyeli halen yeni zirve oluşturacak şekilde. Bu durumda içeride dolar kuru iç dinamiklerle toparlanırsa ve gram altında 115 TL geçilirse yeniden 120 TL görülebilir. aşağıda ise 110 TL seviyesi güçlü kalmaya devam ediyor. Bu seviyeden alımlar gelebilir. Kafalar karıştığı sürece altına olan talebin artacağı da ortada.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü