FED’in ekonomi rehberi

05.08.2015 09:28

Eylül ayına yaklaştığımız şu günlerde ABD’den gelen veriler yatırımcılar için daha önemli hale geldi. Temmuz ayı toplantısında istihdam piyasasındaki iyileşmeye işaret eden FED, atıl kapasitenin azalmaya başladığını ancak “biraz daha” iyileşme görmek istediklerini ifade etti. Enflasyon ise son dönemde petrol fiyatlarının tekrar düşmesi ile birlikte üyeleri tedirgin etmeye devam ediyor.

FOMC sonrası açıklanan verilere baktığımızda büyümenin olumlu olduğunu ancak istihdam ücretlerinin yüzde 0.2 artış gösterek 33 yılın en düşük seviyesine inmesinin soru işareti yarattığını söyleyebiliriz. Pazartesi kişisel gelirler yüzde 0.4, kişisel giderler ise yüzde 0.2 ile beklentileri karşıladı.

EYLÜLE KADAR BİZİ NELER BEKLİYOR?

Önemli verilerden ilk olarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla açıklandı. Büyüme beklentileri karşılarken, ilk çeyreğin yüzde 0.6’ya revize edilmesi önemliydi. Diğer revize 27 Ağustos’ta yapılacak.

Gelelim açıklanmayan verilere;

Enflasyon

Fed’in en çok önem verdiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları, 3 ve 28 Ağustos’ta açıklanacak. Tüketici fiyat endeksi ise 19 Ağustos ve 16 Eylül’de açıklanacak.

FED üyeleri enflasyon verilerinden ekonominin güçlendiği sinyali gelip gelmeyeceği takip edecek. Yüzde 2 hedefine ulaşıp ulaşmayacaklarına ise az volatil olan çekirdek TÜFE’ye bakarak karar verecekler.

İstihdam

Bugün özel sektör istihdam, Cuma günü ise tarımdışı istihdam ve işsizlik oranı açıklanacak. Bir sonraki tarım dışı istihdam ise 4 Eylül’de gelecek. Fed, toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda yukarıda değindiğim gibi iyileşen istihdam piyasası için iyimser bir tablo çizdi ancak biraz daha iyileşme görülmesi gerektiğini belirtti.

İş gücü piyasasının şuanda iyi durumda olduğunun ifade eden yetkililer için 200 binin üzerinde istihdamın olumlu düşünüyorum.

Ücretler

İstihdam Maliyet Endeksi geçtiğimiz Cuma günü yüzde 0.2 artarak hayal kırıklığı yarattı . Ortalama saatlik ücret verisi ise 7 Ağustos ve 4 Eylül’de açıklanacak.

Saatlik kazançlar bir önceki dönemde artış göstermeyerek şaşırtmıştı. Cuma günü açıklanacak veride yüzde 0.2 yükseliş bekleniyor. Yüzde 0.3-0.5 arası yükselişin faiz artışı için FED’i tatmin edeceğini düşünüyorum. Ücretlerdeki artışın sürmesi bize işgücü piyasasının iyileştiğini ve sıkılaştığınını gösterir. Bu da FED’in faiz artırımana yaklaşmasını sağlar.

Son yapılan açıklamalar faiz artışının gerçekleşme olasılığının yüzde 50’nin üzerine çıktığı gösteriyor. FED üyeleri yaptıkları açıklamalarda Eylül’de faiz artışı yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. En son olarak dün Lochart faiz artışının Eylül’de yapılması gerektiğini söyledi. Açıklama sonrası dolar yine sazı eline aldı ve hakimiyetini sürdürdü. Faiz artışı için yukarıdaki verileri takip edeceğiz. Verilerin beklentileri karşılaması durumunda Eylül’de faiz artışı görme ihtimalimizin oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz. Faiz artış sürecinin kurda yukarı, endekste ise aşağı yönlü baskı yapabileceğini belirtelim.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı