FOMC tutanakları Eylül ayına ilişkin faiz beklentilerini zayıflattı

20.08.2015 10:08
Fed Temmuz ayı toplantısına ilişkin tutanakları beklenen saatten 5 dakika önce erken yayınladı. Toplantıya dair tutanağı incelemeden önce belirtmeliyiz ki, Ağustos ayı verileri bu tutanakta yer almıyor.

İstihdam piyasası, işsizlik %5.2 seviyesine gerileyip, yılın en düşük noktasına ulaşsa dahi, istihdama katılım oranı ve çalışan kesimin nüfusa oranı beraberinde geriledi. istihdam piyasasına yönelik her ne kadar endişe duyulmasa da bahsi geçen oranlardaki düşüş istihdam rakamlarındaki bu iyimserliği hafif gölgeledi diyebiliriz.

Enflasyon  konusunda ise Fed yetkilileri düşen emtia fiyatları nedeniyle kısa vadede fiyat artışının düşmesini bekliyorlar.  Fed ’in izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (Core PCE) ise enerji dışı malların ithalat fiyatlarında yaşanan düşüş edeniyle, Fed’in %2 hedefinin altında sürmeye devam ediyor. Fed yetkilileri uzun vade daha enflasyonun %2’nin altında seyretmesini bekliyor.

Konut Piyasası sene başından bu yana toparlanma gösterse de halen daha güçlü sinyaller verebilmiş değil.

Reel Büyüme (GSYH) konusunda ise güçlü dolara vurgu yapılarak orta vadede ufak bir miktar aşağı yönlü revize edilmiş.

Komitenin bu görüşleri Dolar aleyhine hareket yaratmasıyla birlikte Dolar endeksinde 97.0 puan seviyesinden 96.40 puan seviyesine doğru geri çekilme yaşandı. İlk algı tutanakların ‘güvercin’ olduğuna yönelikti. Tutanaklarda yer alan bir cümle ise oldukça dikkat çekici. “The U.S. economic forecast prepared by the staff for the July FOMC meeting was broadly similar to that prepared for the June FOMC meeting.” Hatırlayacağınız üzere sene başında faiz artırımı için piyasa medyanı Haziran ayı için yoğunlaşmış fakat ilk yarıda gelen veriler hayal kırıklığı yaratmıştı. Metinden alıntı yaptığım orijinal cümle ise aslında ABD ekonomisinin Haziran ayındaki görünümüne yakın olduğunu söylüyor. Bu nedenle bugün açıklanan enflasyon verisinin üzerine tutanakların da güvercin algı yaratması Eylül ayı için faiz artırım beklentilerini düşünüyor.

Beste Naz Süllü / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr