FOMC tutanaklarında neler aramalıyız?

06.04.2016 13:07

Finansal piyasaların sadece son 2 aylık performansına bakalım...

FED önderliğinde akıp giden bir tablo, Çin, Avrupa ve Japonya biraz da İngiltere arka planda senaryo üstüne senaryo takip ediyoruz.

Yen değer kazanıyor. Kriz çıkabilir. Borsalar değer kazanıyor. Varlık balonu olabilir.

Akıllar karışırıyor.

Ekonomiler büyüyemezken, Borsalar alıp başını gitmeye çalışıyor. Burada bir sıkıntı var demek ki!

Bir karışıklık var. Bir anlamsızlık.

Tüm ülkeler iyi polis kötü polisi oynuyor. Hatta FED kendi içerisinde bölünmüş durumda.

Adeta algı oyunu... Dolar değer kazandıkça, güvercinler uçuşuyor. Dolar değer kaybettikçe, şahinler havalanıyor.

Bu durumda bugün açıklanacak 16 Mart toplantı tutanaklarında daha güvercin bir cümle geçebilir mi ? biraz detaylara bakalım.

Mart ayında ürkek bir FED, finasal piyaslardaki riskler ve oynaklıktan korkan ve faiz tahimlerini düşüren, hatta daha gergin ve basın toplantısında soru borbardımanı arasında daha sert ifadeleri olan bir Yellen izledik.

Toplantıda gelen ilk soru aslında, yatırımcıların akıllarından olan asıl soruya benzer bir görüntüdeydi.Verilere odaklanan FED’in, iyileşen raporlara baktığında ikinci adım için daha neyi beklediği sorusu önemliydi?

Yellen bu soruya ‘’ FED bir tahmin yapar ancak taahhüt niteliği taşımaz’’ cevabını vermişti.

Yani, ekonomik göstergelerin hepsini bir bütün olarak inceleyeceğiz. Ekonomileri bir bütün olarak incelleyeceğiz. dengeleri gözetip, faiz artırımını destekler bir görüntü gördüğü süreçte ikinci adımı atacağız.

Bu ilkinde 2 seneye yakın sürmüştü. İkinci adım 3 ayda atılmaz düşüncesinin daha net ve kısa ifadesidir.

PEKİ BAHSEDİLEN RİSKLER DEVAM EDİYOR MU?

Çin’de toparlanma var. Haftaya büyüme ve TÜFE’den devamı gelecek mi ? belli olacak, Ancak sepette Yuan zayıflatılmaya devam ediyor. Bu Dolar’ı güçlü tutabilir. FED bunu bir risk olarak görebilir.

Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları istenileni ya anlatamıyor. Ya da verdiği mesajlar yanlış anlaşılıyor. Her türlü taahhüde rağmen, Euro, değerli, Yen değerli. Avrupa’da hükümetin yalnız bıraktığı bir ECB görüyoruz ancak, Japonya devlet desteğini de alıyor. Burada o zaman daha ne yapılabilir soru işaretleri ortaya çıkıyor. Burada da kriz devam eder nitelikte.

Avrupa ekonomisinde negatif faiz, üste para verme gibi unsurlar söz konusu olsa da bankacılık sektörünün problemli olduğuna dair görüşler önemli bir diğer risk olarak görülmeye devam ediyor.

Diğer bir risk unsuru da petrol. FED’in ve diğer gelişmiş ülke ekonomilerinin korkulu rüyası olmaya devam eden petrol fiyatlarının istikrarsız seyri devam ediyor. Uzun bir süre arzın donduralacağına dair iyimser fiyatlamayı yaşadık. Bunun etkilerinin görüş ayrılıklarıyla birlikte silindiğini görüyoruz. Zayıf performans devam ediyor. Önemli bir ayrıntıda bu tarafta yatmaya devam ediyor.

İngiltere ekonomisine dair verilerin fiyatlaması da ayrı bir boyutta, Brexit ihtimali 23 Haziran’a kadar baskı yaratmaya devam edecek. FED eğer küresel ekonomilerdeki krizleri gözediyorsa, İngiltere’nin AB referandumunu da hasır altına alamayacaktır.

Bu nedenle büyük resme baktığımızda, FED’in adım atma ihtimali 2. Çeyrek için çok zayıf görünüyor. O nedenle FED üyeleri kendi içerisinde iyi polis kötü polis oynamaya devam edecektir.

FED, DAHA NE KADAR GÜVERCİN KALABİLİR?

Mart ayı toplantısında yeteri kadar güvercin bir açıklama gördük.

Yellen, New York ekonomi klubündeki yaptığı ikinci konuşmada son açıklamalarını teyit etti.

Yani bugünkü tutanaklardaki metinlerin güvercin kalmasının önemli olacağını düşünmüyorum. En azından Dolar’ın seyri açısından.

Metin maddelerindeki küçük ayrıntılarda Çin ve küresel risklere dair daha yumuşak açıklamalar ve FED üyelerinin kendi içerisindeki şahinlerin ne kadar fazla olduğu en azından 2.çeyrek görüntüsünde etkili olacağa benziyor.

Tutanaklardan daha güvercin ne çıkabilir sorusundan çok daha şahin görüşler ortaya çıkabilir mi? Bunun cevaplarını aramak daha iyi olabilir.


Gökhan Özkan
IşıkFX Araştırma Uzmanı