Galatasaray`da bir garip coşku!

02.03.2016 14:50
Galatasaray’ın UEFA’dan mali kriterleri yerine getiremediği için almış olduğu 1 yıllık men cezası, spor hisselerini de hareketlendirdi. Açıkçası, uzun süredir beklenen bir ceza olmasından dolayı piyasada sürpriz etkisi yaratmadı, hisselerdeki yükselişi de biraz bu açıdan değerlendirmek gerekiyor. Cezanın aslının 1 yıl olması, geri kalanının mali tablolarda düzelme şartına bağlı olması da önemli, çünkü Galatasaray 6 ay içinde borç durumunu düzeltemezse 1 yıl daha ceza alabilir. Alınan ceza, takımın ligdeki derecesinin de önemini artırdı, çünkü söz konusu ceza Galatasaray’ın Avrupa kupalarına katılma hakkı elde ettiği ilk sezon çekilecek. Yani Galatasaray’ın ya bu sezon ligi ilk 4 içinde bitirmesi gerekiyor, ya da Türkiye Kupası’nı kazanması gerekiyor. Bu ikisini de başaramazsa, cezanın çekilmesi bir sonraki sezona kalacak.

Galatasaray açısından bundan sonra finansal fair play ile ilgili olacak gelişmeler ön planda olacaktır. Özellikle transferlerde dikkatli olmak, eskisi kadar çok para harcamamak ön şart gibi duruyor. Tabii borçluluğun düzeltilmesi için de kulübün gelir elde etmesi gerekiyor. Bu yaz transfer dönemi hareketli geçebilir, yıldız oyuncuların iyi bedellerle satılmaları söz konusu olabilir. Bu mali tablolarda düzelme görülmesinde etkili olabilir. Ancak, kulüp zararının önümüzdeki 2 bilanço yılında 10 milyon Euro seviyesine indirememesi ek cezaları da beraberinde getirebilir.

Fenerbahçe ve Beşiktaş şampiyonluk yarışı içinde olmaya devam ettiği sürece hisseleri prim yapacaktır. Fenerbahçe’nin bu hafta aldığı derbi galibiyeti bu ihtimali artırmış, şampiyonluk yarışının erken sona ermesi ihtimalini en aza indirmiştir. Muhtemelen liglerin bittiği 22 Mayıs tarihine göre kıyasıya bir mücadele izleyeceğiz. Fenerbahçe aynı zamanda Avrupa’da da yoluna devam etmektedir, piyasa Fenerbahçe’nin Avrupa’daki rakibi Braga’yı da olumlu karşılamıştır, çünkü Fenerbahçe’nin bu takımı da eleyebileceğine inanılıyor. Beşiktaş ise derbiyi kaybetmesine rağmen, şampiyonluk iddiasında bir azalma olmamasından dolayı fazla kayba uğramadı. Bundan sonra borsa ligi de lige benzer bir hal alacak görünüyor.