Geçen yıl ‘GREXIT’ bu yıl ‘BREXIT’

24.02.2016 08:55

Geçtiğimiz yıl konuştuğumuz Grexit sonrası bu yıl gündem Brexit. FED’in faiz artışı sonrası G7 ülkeleri arasında faiz artışına en yakın ülke olan İngiltere, son dönemde ekonomisindeki yavaşlama ve ücret artışlarının istenilen düzeye gelmemesinden dolayı faiz artışı konusunda temkinli davranıyor. Brexit tartışması ve olası Avrupa Birliği’nden çıkış bu sürece daha olumsuz hale getirebilir.

2016 yılının sonuna kadar faizlerde bir artış beklenmiyor. Enflasyon 0 yani deflasyon bölgesine yakın, büyüme rakamlarında ise aşağı yönlü baskı görülüyor. Son yayınlanan enflasyon raporunda ücretlerde daha fazla artış görmek istediklerini belirten yetkililer, son açıklanan işsizlik rakamlarında, ücret artışındaki yavaşlamaya dikkat çekmişti.



İngiltere’nin Brexit’i gündeme getirmesi ile Sterlin Kasım ayından bu yana yüzde 9’a yakın değer kaybetti. ABD vadeli işlemlerinde sterlinde net kısa pozisyonlar 2013 yazından bu yana en yüksek seviyeye gelirken, İngiltere Başbakanı Cameron’un referanduma gitmesi halinde kayıplar yüzde 20’nin üzerine çıkabilir.


Brexit’in gerçekleşmesi durumunda, İngiltere’de GSYH’ nin kısa vadede yüzde 2, gelecek 10 yıl içinde ise yüzde 10 kayıp yaşayabilir. Sterlinin zayıflaması ihracatçı firmalar için olumlu gözükse de tüketici ve ekonomik güvenin azalması ticareti olumsuz etkileyebilir. Ticaret sektörü ise çok büyük bir darbe alabilir. İngiltere, İhracatının yüzde 51’ini AB ile yapıyor. İngiltere’nin en önemli ticari partnerlerinden olan Almanya içinde durum ciddi. Brexit sonrası AB ile serbest ticarette bulunmak için yeni anlaşmalar ve gümrük engelleri ortaya çıkacak. İngiltere’nin Avrupa birliğinden çıkması Almanya ve Fransa başta olmak üzere AB ülkelerinin ekonomilerini olumsuz etkileyecek.


İngiltere’nin önemli ihracat partnerleri, Almanya (yüzde 10.2), Hollanda (yüzde 7.2) , Fransa(yüzde 6.4), İrlanda (yüzde 5.7). İthalat’ta ise Almanya(yüzde 13), Hollanda(yüzde 7), Fransa (yüzde 5.5).




İngiltere’nin Avrupa Birliği vatandaşlarının serbest dolaşım haklarıyla ilgili isteklerine Avrupa Konseyi tarafından gelecek cevap Avrupa Bölgesinin kaderini belirleyecek. İngiltere Başbakanı Cameron, Brexit’e karşı temkinli dursa da Muhafazakar Parti içinde söz sahibi olan birinin İngiltere’nin AB’den çıkması yönünde kampanya yürüteceği duyurması sonrası Brexit riskinin arttığı yönündeki endişeler güçleniyor. Diğer tarafta ise Londra’nın Belediye Başkanı Boris Johnson’ın, İngiltere’nin AB’den çıkması yolunda kampanya yürüteceğini açıkladı. Muhafazakarlar bu geri dönüşün harcamalarını kontrol alma konusunda faydalı olacağını ancak yatırım açısından olumsuz bir durum olabileceğini ifade ediyorlar.

Varillerini Hollanda’dan alan İngiltere, Şişelerini Belçika’dan, balını ise İspanya’dan alıyor. Tüm tedarik ağının Avrupa’yla olması Avrupa ekonomileri için çok büyük risk taşıyor. İngiltere ve Avrupa’nın Brexit sonrası kayıpları finanse edebilmesi pek mümkün gözükmüyor. Yayımlanan son anketlerde İngiltere halkının yüzde 51’i Avrupa Birliğinde kalmaya yönelik oy kullanırken, yüzde 49’u ayrılmaya sıcak bakıyor.

GİZMEN NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST