Gıda ürünlerine elbise giydirdiler

27.10.2015 09:15

Şimdilerde meyve-lerin görünüşü kanlı canlı. Günler geçse de pörsümüyorlar, çürümüyorlar.

Halbuki eskiden sebzeler ve meyveler daldan koptu mu, kısa sürede pörsür, çürürdü.

Şimdi çürümüyorlar çünkü meyve ve sebzeler daldan koparılır koparılmaz mumlanıyor. Yüzeyleri kimyasallarla kaplanıyor.

İşin kötüsü, meyveler ve sebzeler yıkansa da bu mumlar ve kimyasallar suyla temizlenemiyor. Yüzeyde kalıcı oluyor. Örneğin, elma kabuğuyla yenildiğinde, limonun kabuğu ezilerek limonata yapıldığında veya limon kabuğu çaya atıldığında mumlar, kimyasallar mideye giriyor, kana karışıyor.

Mumluyoruz

Meyvelerde, sebzelerde erken bozulmanın nedeni, kabuklarındaki hücreler vasıtasıyla solumaları, solurken enerji kaybetmeleri, olgunlaşmanın devam etmesi.

Mumlama ve kimyasallarla kaplamayla bu soluma önleniyor. Soluyamayan meyveler ve sebzeler uzun süre çürümüyor, taze kalıyor. Depo ve raf ömürleri uzuyor.

Günümüzde meyve tarladan toplanarak doğrudan markete, pazara getirilmiyor. Tarladan toplandıktan sonra meyveler belli işlemlerden geçiyor. Yıkanıyor. Yıkama sonrası sebze ve meyvelere mumlama işlemi uygulanıyor. Mumlamayla hem ürünün görünüşü zenginleştiriliyor hem de etkili bir su kaybı kontrolü sağlanıyor.

Kimyasallarla kaplıyoruz

Mum tek başına kullanılmıyor. Dezenfektan içeren kimyasal maddeler, sürgün engelleyiciler, büyümeyi düzenleyiciler, fungisitler (mantar önleyiciler), renk vericiler ve diğer koruyucu maddeler muma ilave edilebiliyor.

Mumlama bazı yapraklı sebzelerde ve daha çok  da hıyar, kavun, karpuz, domates, biber, yer elması, tatlı patates gibi sebzelere de uygulanıyor.

Soğuk hava depolarında kontrollü atmosfer uygulamasıyla (oksijen ve karbondioksit verilerek, meyvenin solunumunun yavaşlatılmasıyla) ve de

Smart Fresh” isimli kimyasalın kullanılması (meyvelerin üzerlerinin bu kimyasalla kaplanması) sayesinde meyvelerin 9-12 ay süreyle daldan yeni kopmuş gibi saklanması mümkün olabiliyor.

Sayın okuyucularım meyve yerken neyi yediklerini bilsinler diyerek bunları anlatıyorum.

Danıştığım tarımcılar, sebze ve meyveler üzerindeki bu kimyasalların insan sağlığına zararlı olmadığını, Tarım Bakanlığı’nın izniyle kullanıldığını söylüyorlar.