Global satış BIST`i baskı altına alıyor‏

13.11.2015 15:05

Almanya DAX endeksinde satışlar %1 seviyesini aştı. Grafikten görüldüğü gibi 10800 seviyesi üzerinde tutunamayan DAX endeksinde kar satışları etkili oluyor (1.grafik). Almanya borsası Eylül sonundan bu yana ciddi bir ralli gerçekleştirmişti. Güçlenen dolar ve beklenenden küçük gelen büyüme verileri Avrupa borsalarında baskı yaratıyor. Aynı şekilde ABD S&P endeksinde de kar satışlarının etkili olduğunu söylemek mümkün (2.grafik). S&P endeksi 2100 seviyelerinden başlattığı geri çekilmesini hızlandırıyor. ABD piyasalarında da Fed’in faiz artırımına gideceği beklentileri piyasalarda satış baskısı getiriyor. Aynı şekilde DAX endeksinde olduğu gibi S&P endeksinde de Eylül sonundan itibaren ciddi bir ralli yaşanmıştı. MSCI gelişen ülke endeksine baktığımızda ılımlı sürecin ardından rüzgarın yeniden ters yöne döndüğünü görmekteyiz (3.grafik). MSCI endeksinde kritik direnç sınırından geri dönüşler var ve bu GOP endekslerinde önümüzdeki günlerde satışların devam edebileceğini gösterebilir.

Bunlar ne demek oluyor? Eğer global piyasalarda satış baskıları önümüzdeki günlerde artarak devam ederse ve biz içeride pozitif ayrışma sağlayacak bir hikaye üretemezsek BIST endeksinde de 81000 desteğinin fazla dayanamayacağı ve dışarıya ayak uyduracağı demek oluyor (4.grafik) . Tabi global piyasalardaki kar satışları uzun ömürlü olmaz ve kısa bir süre sonrasında yeniden toparlanmalar gelirse endişe etmemize gerek olmaz.

1.Grafik – Alman DAX endeksi



2. Grafik – ABD S&P Endeksi



3.Grafik – MSCI Gelişen Ülkeler endeksi



4. Grafik – BIST 100 Endeksi




Yasal Uyarı Notu:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Tuncay Turşucu/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com