Gözler enflasyon ve ABD tarım dışı istihdamda!

29.01.2016 18:02

Önümüzdeki hafta piyasaların seyrini ABD tarımdışı istihdam ve yurtiçi enflasyon verileri belirleyecek

Fed’in küresel piyasalardaki karmaşa ve küresel ekonomi görünümündeki bozulma sebebiyle faizlerde değişikliğe gitmemesi, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasını sağlayarak USDTRY paritesine satış getirdi. Geçen hafta 2,9620 seviyesine doğru hareketlenen paritede geri çekilmelerin devam etmesi durumunda aşağı yönlü hareketin 2,9240 seviyesine doğru devam etmesi beklenebilir. Ancak bu hafta hem ABD hem de yurtiçinde kritik veriler açıklanacak. Özellikle ABD tarafında takip edeceğimiz tarımdışı istihdam verisinin beklentiden iyi gelerek Fed’in faiz artırım sürecini desteklemesi halinde, paritede volatil hareketler takip edilebilir. Diğer yandan yurtiçinde açıklanacak olan Ocak ayı enflasyon verisinin de beklentiden kötü gelmesi paritede sert hareketlere sebep olabilir. 2015 yılı Aralık ayı enflasyonu TCMB’nin 5% hedefinin oldukça üzerinde 8,8% seviyesinde gerçekleşmişti. 2016 Ocak ayı verisinin de hem dışsal riskler ve hem de döviz kurları sebebiyle beklentiden kötü gelmesi halinde, USDTRY’de psikolojik direnç olan 3 seviyesine doğru yükseliş görülebilir.

Altın tarafında ise Fed’in kararıyla önce Altın Ons’ta sert yükselişler takip etmiştik. Ancak kar realizasyonlarının beraberinde, küresel piyasalarda petroldeki toparlanmanın öncülüğünde görülen rahatlamayla paritede kazançlar kısmen geri verildi. Dolayısıyla geçen hafta volatil hareketler sergileyerek 1125 seviyesinin üzerini test eden parite, 1111 seviyesine doğru geri çekilmişti. Tarımdışı istihdam verisinin Fed beklentilerini karşılaması ve doları güçlendirmesi halinde parite, kritik destek olan 1111 seviyesinin altına sarkabilir. Bu durumda sırasıyla 1103 ve 1096 seviyeleri destek olarak izlenebilir. Ancak fiyatlamanın 1111 seviyesinin üzerinde kalıcı olup bu seviyeden destek alabilmesi halinde, hafta içinde test edilmiş olan 1125 seviyesine doğru yükseliş görülebilir.

Borsaya baktığımızda ise küresel piyasalarda hakim olan endişeler sebebiyle görülen karışık seyre rağmen dolardaki gevşemenin öncülüğünde endeksin, 73.500 seviyesini test ettiği takip edildi. Endeksteki yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 75.500 seviyesine doğru yükseliş görmek

mümkün. Ancak fiyatlamanın bu seviye üzerinde kalıcı olamaması durumunda yine 70.000 seviyesine doğru geri çekilmeler görebiliriz.

Ayşegül Bayram / www.alanyatirim.com/ 
Alan Yatırım Menkul Değerler Analisti