Gözler Fed tutanaklarında!

17.08.2016 14:53

ABD’den bir iyi bir kötü veriler gelmeye devam ederken gözler bugün açıklanacak tutanaklara çevrildi. Tutanaklarda küresel ekonomilerdeki zayıf büyüme FED üyelerini ne kadar tedirgin ediyor, ekonomi ne durumda, bunlara ilişkin ipuçları almaya çalışacağız.

FED’in faiz artışı için baktığı temel göstergeleri artık hepimiz biliyoruz. İstihdam ve ücretler, enflasyon, global ekonomiler genel olarak ön plana çıkıyor. İş gücü piyasasına baktığımızda, Mayıs ayında hayal kırıklığı yaratan veri sonrası Haziran ve Temmuz’da gelen 250 binin üzerinde tarım dışı istihdam rakamları FED’i tatmin etmiş görünüyor. İşsizliğin düşük seyrini koruması ve ücret artışlarının olumlu seyri FED’in tam istihdama ulaşmaya ne kadar yaklaştırdı bunun cevabını arayacağız.

İstihdam piyasasının güçlenmesinden dolayı enflasyon, en çok üzerine konuşulan gösterge konumunda. Ekonomi, yüzde 2’lik hedefe halen ulaşabilmiş değil. Çekirdek enflasyonun yüzde 2’nin üzerinde istikrar kazanması önemli. Petrol fiyatlarının düşük seyrinin etkisi geçtikten sonra enflasyon FED’in hedefine doğru hareket edebilir. Ücret artışı ve istihdam piyasası bunu destekleyecek görünüme sahip.

Zayıf ABD büyümesi ile ilgili yapılacak açıklamalar önemli olabilir. Dün gelen sanayi üretimi ve konut verilerinden sonra ABD’nin büyüme rakamları yukarı yönlü revize edilse de işçilerin saatlik üretiminin düşmesi büyüme için risk oluşturabilir. 2016’nın ilk yarısındaki büyümenin üyeleri rahatsız edecek seviyede düşük olması ile ilgili, 2 yarıda “toparlanacağız”, “büyüme hızlanacak” gibi açıklamalar önemli olabilir.

Gelelim küresel risklere… Geçtiğimiz yıl başlayan Çin belirsizliği ve bu yıl gerçekleşen Brexit, FED’in kararları üzerinde etkili oluyor. Brexit sonrası piyasaların çabuk normale dönmesi FED’i rahatlattı. Son toplantılarda küresel risk vurgusu o kadar gündemde değil. Gelişmiş ülke ekonomilerinden gelen büyüme rakamları uyarı veriyor. FED, global ekonomik etkilere yurt içindekilere nazaran ne kadar önem veriyor? Bu soruya ilişkin bir cevap bulabiliriz.

Genel olarak Temmuz toplantısından farklı bir açıklama gelmesini beklemesek de yukarıdaki konulara ilişkin yer alacak yeni ifadeler faiz artış rotası açısından önemli olacak. Genel olarak global risklerden çok kendi ekonomik dinamiklerini yani tam kapasite ulaşma yolundaki duruma ilişkin açıklamalar gelebilir. Aşırı düşük faiz döneminin risklerinden korkan ve son dönemde yaptıkların açıklamalar ile Eylül’ü işaret etmeye başlayan FED üyeleri, Eylül’ü masada bırakabilir ancak Aralık beklentisinin daha yüksek olduğuna ilişkin yönlendirme yapabilir.

Gizmen NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST