Gram altında fırsatlar bitmedi!

10.05.2016 15:08

Geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz tarım dışı istihdam ve saatlik kazançlar verileri sonrası, bu haftaya biraz daha dolar lehine bir fiyatlama ile giriş yaptık. Çin’den gelen verilerin piyasaya olan reaksiyonu ise, sanılan kadar korkutucu boyutta olmayınca, Dolar bu durumu yeniden fırsata çevirdi ve dolar endeksinin yukarı yönlü potansiyel hareketi devam etti. Yurtiçinde ise, yaşanan siyasi çalkantılar durulunca, yeniden verilere göre hareket eden bir TL izliyoruz. Ancak sular daha durulmadı. 22 Mayıs’a kadar diken üstünde fiyatlamalar görmeye devam edeceğimizi düşünüyoruz. Yeni Başbakan kim olacak? Erken seçime gidilecek mi ? Başkanlık sistemi gelecek mi? Soru işaretleri net bir şekilde cevap bulmadan kurdaki volatilite dindi diyemeyiz.

SANAYİ ÜRETİMİ VE CARİ AÇIK GERİDE KALDI

Türkiye sanayi üretimi verilerine baktığımızda beklentilerin oldukça altında bir performans geldiğini gördük. Hazır içeride durulmayan tansiyon TL üzerindeki baskıyı artırmışken, büyümenin önemli bir göstergesi olan sanayi üretimi rakamlarının beklentilerin altında kalması da ikinci büyük darbe oldu. Veri sonrası Dolar/TL’de yukarı yönlü ivme artarken, potansiyel yukarı hareketinin ikinci sinyalini de gelmiş oldu. Diğer yandan Dolar’ın diğer güçlü para birimlerine karşı olan gücünün de biraz olsun arttığı bir haftaya giriş yapmış olduk. Bu noktada FOMC üyelerinden takip ettiğimiz şahin açıklamalar ve detaylarına bakıldığında sanıldığı kadar kötü olmayan istihdam rakamlarının payı yüksek. İmalat sektöründeki istihdamının, veri içerisindeki payının artmış olması Dolar pozitif bir gelişmeydi. Aynı şekilde ücretlerde görülen önemli artışın yıllık bazda yüzde 2.5’lere ulaşması da enflasyon konusunda tedirginlik yaratan ABD ekonomisinin yüreğine su serpti. İçeride ise ayrıca takip edilen ve petrol fiyatlarındaki düşüşün önderliğinde öne çıkmaya devam eden cari açık rakamlarının mart ayında 3.68 milyar dolar olarak piyasalara yansıdığını, önemli kalemleri arasında portföy girişlerinin 3.4 milyar dolar olduğunu, net hata noksanın ise, 1.11 milyar dolarlık artış gösterdiğini görüyoruz. Finansmanın sağlam temellere dayanmadığı açık. Aynı şekilde siyasi risklerin artmış olması, para girişlerinin de önünü kesecektir. Önümüzdeki aylarda bu rakamları bulmakta zorluk çekme potansiyelimiz var.

BU TANSİYON DURULMADIĞI SÜRECE!

CUMA GÜNÜ HAREKET HIZLANABİLİR

Ekonomik veriler açısından sakin bir haftaya giriş yaptık ancak karşımıza çıkan önemli bir gelişme olarak perakende satışların öne çıktığını görüyoruz. Son bir kaç ayda bu verinin sakin bir fiyatlama yarattığına şahit oluyoruz, istikrarsız ve bozulan satışların ekonomik anlamda önemli bir canlılık belirtisi gösterdiğini söyleyemeyiz. Ancak bu dönemki beklenti veride flaş bir artışın gelmesi yönünde. Eğer beklentiler kadar potansiyel bir artış görmemiz halinde dolar pozitif gelişmeler devam edebilir. Özellikle Dolar/TL ve Gram altının oldukça öne çıktığını görmekteyiz. Dolar kanadında hızlı yükselişin gelmesi durumunda 2.9500 seviyesi kritik öneme sahip, aşılması halinde 2.9800’e doğru yeni bir deneme potansiyeli var. TL üzerinde belirsizliğin devam etmesi ise, yeniden 3.00 ve üzeri kurları görme potansiyelimizi artırıyor. Ancak hızlı bir yükseliş sonrası da oralarda fazla bir kalıcılık beklemiyoruz. Gram altın kanadında ise, 120 liranın üzeri görüldü. 124-125 potansiyeli hala var. 118.00-120.00 hareket oldukça önemli. Dolar endeksi yükselişini sürdürürse ons altında kanadında kısa vadeli bir satış gelebilir. Bu da gram altında güzel bir alım fırsatı ortaya çıkarabilir diye düşünüyoruz. 110-113.00 lira arası en iyi alım yeri. 115-118.00 lira arası ise, önemli bir yukarı potansiyelin olduğu ara bölge olarak değerlendirilebilir.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI