Gündeme dair

31.10.2017 12:02

Süper haftada ABD’de bir yandan vergi reformu ve yeni Fed Başkanı ile ilgili haberler takip ediliyor, bir yandan veriler değerlendiriliyor, bir yandan da Fed kararları beklenmektedir. Cumhruiyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde kurumlar vergisini %35’ten %20’ye kademeli bir şekilde indiren bir tasarı üzerinde çalışmaları ABD’de başlta küçük ölçekli şirket hisseleri olmak üzere, genel olarak hisse senedi piyasasında geri çekilmeye neden olurken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri de bu etkiyle beraber %2,40 altına indi. Diğer yandan, Beyaz Saray Trump’un yeni Fed Başkanı’nı Perşembe günü açıklayacağını söylerken, kaynağına dayandırılan haberler açıklanacak ismin Powell olacağına dair piyasaya sufle veriyorlar.

ABD’de Eylül ayında kişisel geliler %0,4 ile beklentiye paralel, kişisel harcamalar ise %1 ile beklentilerin üzerinde arttı. Çekirdek PCE aylık bazda %0,1, yıllık bazda ise %1,3 artış ile enflasyonun halen yerinde saydığını gösterdi.

Avrupa’da bir yandan siyasi haberler, bir yandan da ECB beklentileri fiyatlamalara konu olmaktadır. İspanya’nın Katalonya’nın kontrolünü direkt eline alarak Katalan yöneticileri görevden alması sonrasında IBEX 35 haftaya ralli yaparak başladı. S&P tarafından kredi notu yükseltilen İtalya da benzer şekilde yükselişe eşlik ettiler. Tahvil piyasasında da İspanya ve İtalya tahvilleri değer kazandılar. Ancak Almanya’da beklentilerin altında açıklanan enflasyon verilerinin daha sonra EUR’ya değer kaybettirdiğini, ECB varlık alım programını desteklemesi ve EUR’yu zayıflatması bakımından ise endekslere alım getirdiğini gördük.

Asya’da Çin imalat PMI verilerinin beklenti altında kalmasının etkisiyle, piyasaların zayıf bir momentum içerisinde oldukları görülmektedir. Bu sabah toplantısını bitiren BOJ, para politikasında, faizlerde ve getiri eğrisi hedeflemesinde bir değişiklik yapmazken, bu yıl ve gelecek yıl için enflasyon tahminlerini düşürdü.

BİST endeksleri haftaya pozitif başlarken, TRY’nin Cuma BİST kapanışından sonra değer kazanması ve kurun 3,80 üzerine çıkmaması piyasamız adına olumlu olmaktadır. Türk tahvillerinin de özellikle ABD’de Fed Başkanlığı için Powell adının öne çıkması sayesinde uzun bir aradan sonra değer kazandığı görülmektedir. TRY bu haliyle geçen haftanın sonundan itibaren JPM EM endeksinden daha iyi bir performans göstermekte, takip ettiğimiz 24 EM kuru içerisinde ise Cuma gününden beri en çok değer kazanan 4. kur görünümündedir.

BİST 100 endeksinin güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekleriz.