Güven Türkiye güven!

23.08.2016 17:42

Verinin TL üzerinde bir etkisi olmadı ancak detaylar güzel.

Kasım 2015’den sonraki en yüksek tüketici güveni… Tüketici güveni Ağustos ayında %11.1 artışla 74.4 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri seçimlerden tek parti istikrarının çıktığı ay olan Kasım 2015 tarihinden bu yana en yüksek güven seviyesi. Aynı zamanda 2015 yılı başından bu yana bakarsak,  Ağustos ayında oluşan %11.1’lik artış, Kasım 2015 tarihindeki %22.9’luk artıştan sonraki en yüksek ikinci artışı işaret ediyor.

Güven endeksinde son 20 ayın zirveleri var… Mevcut maddi durum endeksi ise 88.1 ile 2015 Ocak ayından bu yana en yüksek seviyede. Genel Ekonomik Durum da aynı şekilde 97 ile 2015 yılından bu yana en yüksek seviyesinde ve en yüksek aylık artışı gerçekleştirmiş. Tasarruf etme için uygunluk durumu da 24.6 ile 2016 Ocak ayından bu yana en yükseğinde.

15 Temmuz öncesinden dahi iyi bir güven var… Yarı dayanıklı ve dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma eğilimi, borçlanma eğilimi konut tamiratına harcama yapma eğilimi dışındaki bütün gruplar 15 Temmuz öncesinde yapılan Haziran anketinin üzerinde bulunuyor. Yani ekonomiye, maddi duruma, enflasyona, konut alımına, tasarruf etmeye yönelik beklentilerde 15 Temmuz etkisinin atlatıldığı ve hatta öncesindeki tarihten daha iyi bir beklentinin mevcut olduğu görülüyor. Konut ile ilgili olarak insanların konut tamiratına harcama yapmak yerine yeni konut alımı veya inşa ettirmeye daha sıcak baktığını görmekteyiz.

Normalleşme güvene yansıyor… Kısacası normalleşmenin etkilerini güven endeksinden görebiliyoruz. Ağustos ayındaki sert sıçramada hem geçen ayki sert düşüşün etkisi var hem de 15 Temmuz sonrasında sürecin iyi yönetilmiş olmasının etkisi büyük.

Konuttaki faiz hamlesi etkili oldu… Özellikle konutlarda faiz indirimlerinin başlaması konut satın alma ihtimalinde %25.5 artış sağlamış. Elbette Temmuz ayında %24.1 düşüş yaşanmıştı ancak konutlardaki faiz hamlesinin ve başlayan kampanyaların tüketici üzerindeki karamsarlığı kaldırdığını görmekteyiz. Eylül ayında yayınlanacak güven anketinde bunun etkileri daha fazla hissedilebilir.

Güven endeksinden TCMB’ye güzel mesaj… Enflasyon beklentileri TCMB’nin elini güçlendirecek… Bir diğer nokta ise Tüketici enflasyonuna ilişkin gelecek beklentilerinin iyileşmesi. İlgili endeks Temmuz ayında önceki aya göre 90.9’dan 86.6’ya düşmesinin ardından Ağustos ayında tekrar 89 seviyesine yükselmiş. Yani enflasyona yönelik beklentilerde iyileşme görünüyor. Bu TCMB’nin faiz kararı verirken titizlikle ilgilendiği bir gösterge olmasından dolayı önemli. Başka deyişle enflasyona yönelik beklentilerdeki iyileşme TCMB’nin faiz indirimi konusunda elini rahatlatabilir. TCMB’nin bir sonraki toplantısı 22 Eylül tarihinde. Bir sonraki güven endeksi de aynı gün açıklanacak. Eylül güven endeksinde de enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin devam etmesi TCMB için önemli olacaktır.

Tüketici güven endeksi ve kırılımları, 2015 Ocak ayından bu yana



TUNCAY TURŞUCU
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ