Haftanın gündemi Fed ve siyaset!

10.08.2015 14:32

Haftaya ABD tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle başlayan piyasalar içeride ise koalisyon görüşmelerini takip ediyor. Bugün gerçekleşecek olan görüşmeden olası bir erken seçim sonucu çıkması piyasalarda sert fiyatlamalara sebep olabilir.

Son haftalarda daha çok dillendirilmeye başlayana erken seçim senaryosunda piyasalarda inanmış durumda. Özellikle liderlerin açıklamalarından herhangi bir sonuç çıkmayacağını gören borsa satış baskılı hareketine devam ediyor. Bugün ise AKP ve CHP liderleri görüşecek. Heyetlerin bilgilendirme yaptığı liderler anlaşılamayan konularda görüşecekler. Nihai bir sonuç çıkmasa da görüşme sonrası yapılacak açıklamalardan alınacak mesaj büyük ölçüde fiyatlamaların da hızlanmasını sağlayacaktır.

Dışarıda ise geçen hafta açıklanan istihdam verileri fiyatlanmaya devam ediyor. Tarım dışı istihdam da 215 bin ile yıl başından beri yakalanan ortalama artış olan 208 bin seviyesinin üzerinde kalan veri olumlu algılanmıştı. Ayrıca ortalama saatlik kazançlar verisinde de artış görüldü. Kazançlar verisi 0.2 olarak açıklandı. Piyasa tepkisi öncelikle doların değerlenmesi yönünde olsa da ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin sert düşüşü ile doların da değer kaybettiğini gördük. Dolar da değer kaybı devam ediyor. Hafta boyunca fiyatlamalarda tahvillerin seyri oldukça önemli olacak.

Açıklanan veriler ile Eylül ayı halen masada. Verinin 200 binin üzerinde gelmesi FED ’in faiz artırımı için oldukça önemli. Ayrıca gelecek ay açıklanacak olan istihdam verilerinde aynı ölçüde bir artış olması durumunda Eylül toplantısı çok daha kritik hale gelecek.  Bu haftanın önemli verisi ise Perakende satışlar ve ÜFE verileri olacak. istihdamdan sonra makul derece güven oluşması istenilen enflasyon rakamlarında olası bir artış Eylül ihtimalini de artıracaktır. Son dönemde yavaşlama gösteren perakende satışlar verisi ise oldukça önemli. Verinin artış göstermesi doların da değerlenmesini sağlayabilir.

Diğer yandan Avrupa kanadında ise Yunanistan sonrası sakin seyir devam ediyor. Fiyatlamalar daha çok parasal genişleme çevresinde devam ederken bu hafta açıklanacak olan TÜFE verisi oldukça önemli parasal genişlemenin etkinliğinin ölçülmesi açısından önemli olan veride artış olması durumunda Euro’da değerlenme görülebilir.

Takip edilecek diğer veriler ise Pazartesi günü FED üyesi Lockart’ın konuşması takip edilecek. Daha önce Eylül ayını işaret eden Lockart yine aynı söylemleri tekrarlayabilir. Salı günü Almanya ZEW endeksi açıklanacak. ABD petrol stokları takip edilecek. Çarşamba günü Çin sanayi üretimi oldukça önemli ardından Avrupa Sanayi üretimi takip edilecek. Perşembe günü Avrupa ülkelerinde TÜFE rakamları açıklanacak. Ve ABD perakende satışlar verisi takip edilecek. Cuma günü ise Avrupa TÜFE ve ABD tüketici güveni takip edilecek. 

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü