Haftaya bakış: Borsa

12.02.2018 13:32
ABD borsalarındaki değer kaybı 26 Ocak tarihinden bu yana %10.35 seviyesine ulaşmış durumda. Özellikle Ocak ayının ilk haftalarında mevcut yükselişin aniden ivme kazanmasıyla rallinin şiddetini arttırması dikkat çekmişti. Dow Jones endeksi ocak ayı başından 26 Ocak tarihine kadar %7.5 yükseliş kaydetmişti. ABD endekslerindeki son düşüş hep ön planda tutulurken, ocak ayı başında başlayan ve nedeni tam olarak açıklanamayan bu ivmelenme hep geri planda kalıyor. Aslında Dow endeksindeki düşüşün bu kadar şiddetli olmasında yaşanan bu hızlanmanın büyük etkisi var. 
 
ABD Dünya Borsasıdır ve sert satışlar Global piyasaları Etkiler
 
Sonuç olarak ABD borsası bir dünya borsası ve orada yaşanan sert düşüşlere global piyasalar kayıtsız kalamıyor. Bunun örneği olarak Borsa BIST 100 endeksinde 29 Ocak’tan bugüne düşüş %6.5 seviyesine ulaşmış durumda. 
 
Borsa ABD endekslerini İzleyecek 
 
Borsa endeksindeki düşüşün devam edip etmeyeceği son durumda daha çok ABD borsalarındaki satışın devam edip etmeyeceğine bağlı olacak görünüyor. Dow Jones ve S&P endekslerindeki satışların aralıksız devam etmesi durumunda küresel piyasalardaki düşüşte devam edebilir ve BIST100 endeksi de bundan nasibini alabilir. Teknik olarak ABD Dow endeksi 22-haftalık ortalamasının altında kapadı. Önümüzdeki hafta bu seviyelerden tepki vermesi teknik açıdan beklenebilir. Ancak veremez ise %3 ile %6 arasında bir düşüş daha görebiliriz. Bu açıdan bakıldığında Borsa endeksinde 110000 seviyesindeki 22-haftalık ortalamaya doğru düşüş görme riskimiz ortaya çıkabilir. 
 
Buna karşın ABD endekslerinde tepkilerin geldiği ve olumsuz algılamaların dağıldığı bir hafta oluşursa Borsa BIST100 endeksinde 112500 desteğinden yukarı yönlü toparlanmalar gelebilir. Özellikle 113600 seviyesi üzerinde kalıcı seyirler elde edilirse tepkiler güçlenecektir. 
 
Borsa şirketlerinde iyi bilançolar alıyoruz. Buna ek olarak son gelen sanayi üretimi sanayide ivmelenmenin güçlendiğini gösteriyor ve bu yılın ilk çeyreği için beklentileri olumlu etkiliyor. Fiyat kazanç rasyosu olarak borsanın seviyesi 10-11x f/k çarpanı seviyesinde bulunuyor. Bu yüksek bir seviye değil. Ancak faizlerde halen yüksek seyirler korunuyor ve endeks için daha yukarı fiyatlamalar konusunda bu bir engel. Borsa için en iyi senaryo beklide enflasyonda düşüşün devam etmesi ve buna bağlı olarak faizlerde yeni bir gerileme oluşması olabilir. 
 
Başka bir açıdan gelecek hafta Çarşamba günü içeride Hazine’nin şubat ayı için çok yüklü bir iç borç ödemesi bulunuyor. Buna paralel Hazine Pazartesi ve Salı günleri ihaleler açacak. Pazartesi günü 3 ihale birden alacağız. İhale sonuçları ve satış tutarında herhangi bir olumsuzluk beklenmiyor. Ancak bu durum ister istemez faizler üzerinde baskı yaratmakta. Salı günü hazinenin borçlanmasının tamamlanmasının ardından piyasalarda rahatlama oluşabilir. 
 
Afrin operasyonu ve Suriye konusu ise Türkiye piyasaları için risk faktörü olarak görülebilir. Gelecek hafta ABD’li yetkililerle yapılacak görüşmeler ve sonuçları takip edilecek gündemlerden bir tanesi. Operasyonların uluslar arası hukuk kuralları içerisinde devam ediyor olması risk faktörünün piyasaları etkilememsini sağlamakta. Aksi bir durumda örnek verilirse Türkiye ile ABD’nin karşı karıya gelmesi gibi bir ihtimalde piyasalarda bu yeni bir risk fiyatlaması olarak karşımıza çıkabilir. Ancak bu konuda ABD tarafından Türkiye’nin güvenlik kaygılarının haklı olduğu yönünde açıklamalar gelmeye devam ediyor. 
 
Borsa Strateji
 
Borsa yatırımcıları için 112500 seviyesi ilk destek olarak izlenebilir. Endeksin bu seviyenin altına gerilemesi ve yeniden yükselmekte başarısız kalması durumunda 110000 eviyesindeki 2-haftalık ortalamaya doğru baskılar görebiliriz. Kısa vadeli yatırımcıların 112500 seviyesi üzerinde endeksin tutunup tutunmadığını izlemesinde fayda olacak. Tutunması durumunda kısa vadeli alımlar yapılabilir. Ancak piyasalarda dalgalanmalar çok olması nedeni ile al-sat yapan yatırımcıların piyasada kısa süre kalmasında fayda görmekteyiz. 
 
Uzun vadeli yatırımcılar için ise sabırlarını bir kez daha zorladıkları bir dönem yaşıyoruz. Bu düşüşler 2018 yılı beklentisi olumlu olabilecek şirketlerde iyi alım fırsatları yaratmakta. Kısa vadede dalgalanmalar sona erdikten sonra uzun vadede getiriler her zaman gelmiştir. Ancak sabırlı olmayanlar için ve acele edenler için bu süreçler büyük zararlarla sona erebilir. Bu açıdan dikkatli olmakta fayda var. 
 
Dolar/TL yukarı sinyal veriyor
 
Dolar kuru ise 3.73 desteğini tam üç kez ciddi şekilde test etti ancak başarılı olamadı. Doğal olarak yeniden yükseliş görülüyor. USDTRY de 3.8450 direncinin geçilmesi ve üzerinde kalması durumunda yukarı hareket 3.87-3.88 bölgesine doğru devam edebilir. ABD Dolarının global piyasalarda güçlendiği ve tepki gösterdiği bir süreç yaşıyoruz ve bu USDTL kurunu olumsuz etkiliyor. Ancak teknik olarak dolar endeksi DXY’deki yükseliş halen bir teknik tepki yükselişi olarak görülüyor. İlerleyen zamanlardaki seyirler önemli olacak. 
 
Sorun ABD tahvil faizlerinin yükselmiş olması değil, soluksuz yükseliyor olması
 
ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş piyasaların canını oldukça sıktı. Problem faizlerin yükselmiş olması değil, faizlerin soluksuz bir şekilde yükselişini koruyor olması. Faizlerde yükselin devam edebileceğine yönelik olumsuz algı halen kırılabilmiş değil ve bu olduğu sürece piyasalardaki baskısıda etkili olabilir. 
 
Önümüzde hafta veri akışlarından daha çok ABD 10 yıllık faizlerindeki ve ABD Borsalarındaki seyirler çok daha belirleyici olacak görünüyor. 
 
Gelecek hafta içeride ilk iki gün Hazine ihaleleri takip edilecek. Çarşamba günü ise Aralık ayı cari işlemler verisi alınacak. Beklentiler Aralık ayında 4.2 milyar $ cari açık geleceği yönünde. Bu veri ile 2017 yılı cari açık verisini de kapatmış olacağız. Afrin ve Suriye konuları, Türkiye-ABD görüşmeleri yine izlenecek önemli gündemler. Perşembe günü ise Kasım dönemi işsizlik oranı ve Ocak ayı bütçe dengesi verileri izlenecek. Bütçe verileri faizler üzerinde etkili olabilir. 
 
Dışarıda ise Çarşamba günü Euro bölgesi 4Ç büyüme verisi ve ABD Ocak ayı enflasyon verisi önemli veriler. Manşet enflasyonda yükseliş beklenirken, çekirdek enflasyonda yine yatay bir beklenti var. Çekirdek enflasyonda yükselişler gelirse dolarda güçlenme devam edebilir ve bu içeride baskının sürmesine neden olabilir. Perşembe günü ise ABD kanadında sanayi üretim verisi izlenecek.