Haftaya bakış

06.11.2017 10:35

BIST 100 endeksi geçen hafta 110500 seviyesini geçerek oldukça önemli bir sinyal vermiş oldu. Endekste tarihi zirveyi kırmasının ardından tekrar 110500 seviyesine doğru kar satışlarının gelmesini normal karşılıyoruz. 110500 seviyesi üzerinde seyirlerin korunması durumunda yukarı yönlü hareket önümüzdeki günlerde veya haftalarda devam edecektir. Buna karşın 110500 seviyesi üzerinde tutunmakta başarısız kalması durumunda BIST endeksinde tekrar satışlar etkili olabilir.

Geçen hafta açıklanana Ekim ayı enflasyonunun ardından Türk Lirasında değer kaybının hızlandığını gördük. Ancak harekete sadece enflasyona bağlamak yanlış olabilir. Çünkü Cuma günü sadece TL değil, aynı zamanda G.Afrika Randı, Brezilya Reali gibi diğer GOP para birimlerinde de ani ve sert değer kayıpları izledik.

Ancak hisse senedi piyasası açısından Cuma günü BIST100 endeksinin negatif ayrıştığını söylemek mümkün. Bunda bankalardaki satışların büyük etkisi oldu. 9 aylık bilançoların bitmesi ile hisselerde kar satışlarının da gelmesi normal karşılanabilir. Banka bilançolarının beklentilerden daha iyi geldiğini düşünüyoruz. Bu durum endekste korkulan satışların gelmemesine aksine yeni rekor kırmasını sağlamış görünüyor.

Bu hafta Başbakan Yıldırım’ın ABD ziyareti iç piyasalar için önemli olabilir. Bunun dışında bugün TCMB enflasyon değerlendirmesi alınacak. TCMB geçen haftaki konuşmasında ekim enflasyonu konusunda piyasaları uyarmış ve yüksek enflasyonun sürpriz olmayacağını bildirmişti. TCMB’nin değerlendirmeleri enflasyon konusunda önemli olabilir. Diğer yandan bu hafta Çarşamba günü eylül ayı sanayi üretimi verisi alınacak. Önceki ay aylık bazda %0.1 düşen sanayi verisi merakla bekleniyor.

Bunun dışında global tarafta önemli verilerin olduğu bir hafta geçirmeyeceğiz. Çin’den gelecek enflasyon verileri takip edilebilir. Avrupa tarafında Salı günü Draghi’nin konuşması takip edilebilir.