İngiltere’den sürpriz karar

14.07.2016 15:10

İngiltere Merkez Bankası’nın bugün yeniden piyasaları ters köşe yaptı. Para politikasının gevşetilmesi konusunda fikirlerini bir çok kez ifade eden BoE başkanı Carney’nin piyasalara sunduğu ek teşvik ve faiz indirimi beklentileri bu dönem boşa çıktı. Ağustos ayına kadar ki süreçte de ekonomik görünüm izlenmeye devam edilecek.

Para politikasının gevşetilmesi yoluyla özellikle kredi isteğini ve ihracatta rekabetçiliğini artırıp hem cari açıkta yaşanabilecek olumsuz etkileri sınırlamak hem de Brexit sonrası dengeleme politikalarını uygulamayı hedefleyen ve bu doğrultuda beklentiler oluşturan İngiltere Merkez Bankası’nın karar dağılıma baktığımızda ise oy dağılımın neredeyse ortak görüşü oluşturduğunu söyleyebiliriz. Faizler konusunda 9 üyeden sadece 1 tanesi faizlerin düşürülmesi yönünde oy kullanmış.

Piyasa beklentilerinin boşa çıkması şuan için tüm bahar havasını siler mi ? kısa vadede bunu takip edeceğiz ancak Ağustos ayına kadar ki süreçe sözlü yönlendirmeyle beklentiyi yeniden güçlü tutmaya çalışan BoE’nin Sterlin üzerindeki gücünü kaybetmeme isteği de devam ediyor.

İngiltere’de ayrı bir muamma da yeni kabine sonrası görülebilir. Başbakan Theresa May’in seçilmesi ile siyasi belirsizliğin kısa vadede çözülmesi önemli bir gelişme ancak Boris Johnson’ın dış işleri bakanı sıfatı sıkıntı yaratabilir mi önemli olacak. Brexit yanlısı bir adayın AB ülkeleri olan ilişkilerindeki tutumu dikkate takip edilecektir.

Aynı durumu Japonya Merkez Bankası’nın kararında da görebilecek miyiz ? önemli bir gelişme bu olacak. Abe’nin yeniden seçilmesi sonrası yeni bir mali teşvik sunulacak beklentisi piyasadaki bahar havasının ikinci desteği konumundaydı. Ancak İngiltere’den istediğini bulamayan piyasalar, Japonya’nın da hamlesini bekledikten sonra asıl fiyatlamasını gerçekleştirebilir.

ÖNÜMÜZDE KRİTİK BİR CUMA GÜNÜ VAR

Bugün ABD üretici fiyat endeksini takip edeceğiz. Yarın da hem ABD TÜFE hem perakende satışları. Bu verilerde görülebilecek bir iyileşme Dolar’ın yeniden piyasalara egemen olmasını sağlayabilir. Diğer yandan Çin büyüme rakamları özellikle endeksler açısından kritik öneme sahip olacaktır. Çin büyüme rakamlarının piyasaları yeniden kötü gelebilecek rakamlarla birlikte tedirgin edip etmeyeceği özellikle endeks ve altın gibi ürünlerde çok önemli olacaktır.

İngiltere’de genişlemeci hamlelerin gelmemesi özellikle gelişen ülke para birimlerine de negatif etki yapabilir ve BİST kısa vadede gelen satışların etkisi endeks tarafında bir süre devam edebilir. Özellikle BİST saatlikte görülen teknik uyumsuzluk eğer gerçekleşirse yeniden 80 bin kritik seviyesine dönüş gelebilir. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıp kalmayacağımız daha önemli olacaktır.

TL varlıklarda ise karar sonrası güç kaybı devam edebilir. 2.90 kritik seviyemiz olacak. Kırılmalar halinde ve 2.90 üzeri kalıcılık kur adına önemli gelişme olarak takip edilebilir. 2.9150-2.9200 hızlı yukarı fiyatlamalar halinde izlenebilir. Geri çekilmelerde 2.8850 önemli desteğimiz.

Altın tarafında güvenli liman isteğinin azalması ile birlikte güçlü görüntü hafif de olsa kırıldı. Devamının gelebilmesi için kısa vadede bu olumlu görüntünün devam etmesi önemli olacaktır. Ancak Dünya ekonomisine yönelik kırılgan ve temkinli duruşun özellikle uzun vadeli pozisyonlarda akıllarda olması gerekiyor. Ayrıca altın ETF’lerinde hala güçlü duruşun devam ettiğini görmekteyiz. Bu akıllarda soru işareti oluşturmalı.

Sterlin/Dolar için de 1.3500 seviyesini takip edeceğiz. 1.35 üzeri hareket sağlanırsa 1.3800 seviyesine doğru alımlar gelebilir. Ancak hala önümüzde bir belirsizlik olduğunu ve yükselişlerin çok da kalıcılı olamayacağı görüşümüzü koruyoruz.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI