İstanbul’da Arap turistler önemli

09.01.2018 10:43
İstanbul’a 2017 yılının ilk 11 ayında Atatürk Havalimanı’ndan 7.8 milyon, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 2 milyon yabancı giriş yaptı. Deniz ve karayolu girişleriyle toplam giriş 9.9 milyonu buldu.
 
Toplam 9.9 milyon girişte Arap ülkelerinden gelenlerin sayısı 2.4 milyon oldu.
 
Arap ülkelerinden gelenlerin başında 540 bin ziyaretçiyle Suudi Arabistan, 480 bin ziyaretçiyle Irak, 230 bin ziyaretçiyle Kuveyt vatandaşları var.
 
Zengin Arap ülkelerinden Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlilikleri’nden gelen ziyaretçi sayıları 25 bin ile 40 bin arasında.
 
İstanbul’a giriş yapan ziyaretçilerin ne kadarının transit giriş yaptıkları, ne kadarının İstanbul’da kaldıkları konusunda kesin bilgiler yok.
 
Arap ülkelerinden giriş yapanların büyük bölümünün İstanbul’da birden fazla gün konakladıkları biliniyor.
 
İstanbul’da otellerin doluluk oranlarının artmasında, alışveriş merkezlerindeki ve alışveriş caddelerindeki canlanmada Arap ziyaretçilerin büyük payının olduğu biliniyor.
 
Arap ziyaretçiler mutlu
 
Arap ziyaretçiler, İstanbul’da ve diğer şehirlerde, konaklama, yeme içme tesislerinde, dinlenme tesislerinde, Türklerle birlikte olmaktan, Türkiye’deki “bugünkü” yaşam şartlarından genelde memnunlar ki giderek daha çok sayıda Arap ziyaretçi ülkemize ve İstanbul’a geliyor.
 
Buna rağmen son zamanlarda daha çok Arap ziyaretçi çekmek arayışında “Helal Turizm” arayışı ve yatırımları başladı.
 
Fehmi Köfteoğlu’nun editörlüğünü yaptığı Turizm gazetesinde yayımlanan haberlere göre, turizm sektöründe helal uygulaması yayılıyor. Helal oteller, gemi turlarından sonra helal kayak merkezleri açılıyor.
 
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde helal otel olarak faaliyet gösteren 63 tesis bulunuyor. Bunların da 29’u Antalya ve çevresindeki ilçelerde faaliyet gösteriyor.
 
MÜSİAD Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Antalya Şubesi tarafından ‘Helal Turizm’ adıyla bir rapor yayımlandı.
 
63 helal otelimiz var
 
Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Akgün Tekin’in hazırladığı rapora göre, Türkiye genelinde en az 63 konaklama işletmesi helal turizm konseptine benzer içerikte hizmet veriyor.
 
Helal turizm konseptinde hizmet veren konaklama işletmelerindeki toplam yatak kapasitesi 20 bin ile 35 bin arasında. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli toplam yatak kapasitesinin yüzde 3’ü dolayında.
 
Rapora göre İstanbul’da, İzmir’de 3’er helal otel var.
 
Geçtiğimiz günlerde Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından organize edilen, Erciyes A.Ş. ve THY’nin katkılarıyla düzenlenen Erciyes Kayak Merkezi’nin Arap turizmcilere tanıtım Toplantısı’nda bölgenin kış turizmi potansiyeli Suudi Arabistanlı ve Kuveytli turizmcilere tanıtıldı.
 
Büyükşehir Belediyesi Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Çıngı, Arap turizmcilere Erciyes Kayak Merkezi hakkında bilgiler verdi.
 
“Arap dünyasından İsviçre, Fransa ve Avusturya’ya giden ve kayak yapan insanlar var. Burada sunduğumuz büyük avantajların başında ‘Helal Kayak Merkezi Konsepti’ geliyor” dedi.