İstihdam beklentinin üzerinde ancak üç aylık ortalama geriledi…

08.05.2017 08:27

ABD Tarımdışı istihdam verisi nisan ayında 211 bin kişi olarak açıklandı. Beklentiler 190 bin kişi seviyelerinde bulunuyordu. Beklentilerin üzerinde bir veri. Buna karşın mart ayı verisi 98 bin ‘den 79 bin kişiye aşağı yönlü, şubat verisi ise 219 bin kişiden 232 bin kişiye yukarı yönlü revize edilmiş. Toplamda şubat ve mart aylarında 6 bin kişi aşağı yönlü revizyon etkisi var. Bununla birlikte istihdamdaki son üç aylık ortalama 175.666 kişiden, 174 bin kişiye gerilemiş. Bu açıdan bakıldığında veri nötr olarak yorumlanabilir.

İşsizlik oranı 2007 yılı seviyesine geriledi… İşsizlik oranında ise %4.5’den %4.4’e gerileme görülüyor. Bu düzey en son 2007 yılında görülmüştü. Bunda azalan işsiz sayısının etkisi var. Bu olumlu.

Enflasyon baskısı görünmüyor… Saatlik ortalama ücretlerdeki yıllık artış ise %2.6’dan %2.5 seviyesine geriledi. Ancak ortalama saatlik kazançlar miktar olarak artış trendini koruyor. Yılbaşında 26.03$ seviyesinde başlayan saatlik ücretler 26.19$ seviyesine ulaşmış durumda.

Seyahat ve konaklama sektörleri yüksek katkı yapmış … Detaylara bakıldığında istihdama son aylarda olumsuz katkısı olan perakende sektöründe bu ay katkı görülüyor. Geçen ayki düşük veride perakende sektöründeki olumsuz veri etkiliydi. Sağlık ve sosyal yardım sektörü ise geçen önceki aya göre sıçrama yapmış görünüyor. Diğer yandan seyahat ve konaklama sektöründe önemli bir katkı var. Nisan ayında olumsuz istihdam katkısı yapan tek sektörü dayanıklı tüketim malı sektöründe bulunuyor ancak oldukça sınırlı.

Fed için değişiklik yok… Bu veri Fed’in faiz artırım beklentilerini etkilemeyecektir. Haziran ayına yönelik beklentiler yüksek bir şekilde devam ediyor ancak piyasalarda fiyatlanmış durumda. Yılın geri kalanında iki faiz artırımı daha beklentisini bozacak nitelikte bir veri değil.

Verinin etkisi sınırlı… Veriyi sürpriz bir veri olarak algılamıyoruz. İstihdam açısından olumlu mesajlar ılımlı şekilde gelmeye devam ediyor. Enflasyona yönelik bir beklenti oluşmuş değil. Bu nedenle piyasalarda trend değişikliklerine neden olacak nitelikte bir veri değil.

Verinin ardından forex piyasalarında dolarda değer kaybı görülse de şu sıralarda dengelenme izleniyor. EURUSD kuru 1.0990 seviyesine kadar yükselirken tekrar geri çekilmeler izliyoruz. İçeride USDTRY kurunda ise 3.55 seviyesinin altına geri çekilmeler izlesek tekrar 3.55 seviyesinin üzerine yükselişler var. Veri öncesinde genel piyasa algıları devam edecek görünüyor.

Tuncay Turşucu
İNTEGRAL ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ