İstihdam faiz artırımına ışık yakıyor

04.11.2016 16:21
ÖNCEKİ AY İSTİHDAM VERİLERİNDE YUKARI REVİZELER VAR…

ABD Tarım dışı istihdam verisi ekim ayında 161K seviyesinde geldi. Beklenti 173K seviyesindeydi. Veri beklentilerin bir miktar altında.  Bununla birlikte eylül ayı verisi 156K’dan 191K seviyesine, ağustos ayı verisi 167K’dan 176K ‘ya yukarı revize edilirken, temmuz verisi ise 275K’dan 252K’ya aşağı revize edilmiş.

Raporda 2016 yılında ortalama istihdam artışı 181K olarak açıklandı. Bu açıdan bakarsak veriler bu yılın ortalamasının altında. İşsizlik oranı %4.9 olarak açıklandı. Geçen ay %5 seviyesindeydi. Çok küçük bir değişim var. Katılım oranında gerileme var ancak istihdam edilebilecek nüfusta da gerileme var. İşsizlik oranında bunun bir miktar aşağı yönlü etkisi olmuş olabilir.

ARALIKTA FAİZ ARTIŞINI DESTEKLİYOR…

Verinin en dikkat çeken tarafı ise ortalama saatlik kazançlardaki yıllık artışın %2.8 seviyesine gelmesi. Eylül ayında bu artış %2.7 seviyesindeydi. Temmuz ayında ise %2.4 seviyesindeydi. Saatlik ortalama artış yıllık bazda yükseliyor. Bu Fed’in yakından takip ettiği bir rakam. Ancak sorun bu verilerin enflasyona güçlü bir şekilde yansımıyor olması. Ancak yine de aralık ayında olası bir faiz artışını destekliyor.

ÜCRETLERDEKİ ARTIŞIN HIZLANMASI ENFLASYON HABERCİSİ OLABİLİR…

Genel olarak veri, istihdam tarafında çok güçlü değil. Nötr olarak yorumlanabilir. Önceki aylardaki yukarı revizeler güçlü bir görünüm veriyor.  Ayrıca yıllık ücret artışları kanadında bu oranın yükseliyor olması ileride enflasyon habercisi olması açısından iyi bir gelişme. Aralık ayı faiz artırım senaryolarını destekleyen bir veri diyebiliriz.

FİYATLAMALARDA ŞİMDİLİK ABD SEÇİM BELİRSİZLİĞİ DAHA AĞIR BASIYOR…

Veri sonrasında dolar endeksinde 97 seviyesinden 97.32 seviyesine sınırlı bir yükseliş oluştu. EURUSD paritesinde çok hafif bir gerileme gözlüyoruz. Sterlinde brexit konusu daha baskın görünüyor ve dolara karşı güçlü duruşunu koruyor. Altında ise satışlar şimdilik gözlenmiyor. ABD doları üzerindeki fiyatlamalarda seçime yönelik belirsizliğin daha ağır bastığı söylenebilir.

TUNCAY TURŞUCU
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ