İstihdam Fed`e `aralık` diyor

07.10.2016 16:37

ABD tarımdışı istihdam verisi eylül ayında 156K seviyesinde açıklandı. Beklentiler 172K seviyesinde bulunuyordu. Beklentinin altında bir veri. Geçen ağustos ayındaki veri 151K’dan 167K seviyesine, temmuz verisi ise 275K’dan 252K seviyesine revize edilmiş. ABD ekonomisi 2016 yılında ortalama aylık 178K istihdam yaratmış görünüyor. Bu rakam 2015 yılında ortalama 229K seviyesindeydi.

İşsizlik oranı %4.9’dan %5.1 seviyesine yükselmiş. İşgücüne katılım oranında ve istihdam oranında hafif bir artış var. İşgücüne katılım oranı daha hızlı artması nedeni ile işsizlik oranında küçük bir yükseliş oluşmuş olabilir. Ancak istihdam tam kapasiteye yakın ve Fed için sorun değil görünüyor.

Saatlik ortalama kazançlarda ise yıllık büyüme hızı %2.4’den %2.6 seviyesine çıkmış. Bu artış hızı Fed’in isteği doğrultusunda olurken, henüz bu artışların enflasyon yarattığını söylemek zor.

YORUM

Veri ABD doları için zayıflık yaratmış durumda. Beklentilerin altında gelmesi dolarda bir satış baskısına yol açtı ancak çok güçlü değil. Verinin ardından birkaç gündür düşmeye niyetli olan USDTRY’de aşağısı doğru eğilim hızlandı ve 3.0435 seviyelerine geldi. USDTRY 3.0370 seviyesinin altına gerileyebilirse 3.0270 seviyesine doğru geri çekilme uzayabilir. Yine EURUSD’da, Altında hafif yukarı hareketler var. Bu veri ile Kasım ayına yönelik zaten düşük olan beklentiler biraz daha düşebilir.
 
Aralık ayında Fed’in faiz artırımı beklentileri devam edecek görünüyor. Mevcut dolar algısında önemli bir değişiklik olacağını sanmıyoruz. Ancak son günlerde Sterlin nedeni ile yükselen dolar endeksinde güçlü yükselişin ardından belki bir miktar düzeltme için bu veri bahane edilebilir. Akşam Fed başkanlarının konuşmaları var. Gelecek mesajlar yine rüzgarı ne kadar etkileyecek göreceğiz. Fed başkanlarından da etkileyici mesajlar gelmezse, bu veri dolarda bir kısa vadeli de olsa realizasyon süreci başlatabilir. Böyle bir durumda USDTRY’de aşağı doğru seyirler görebiliriz. Buna karşın, dolardaki gevşeme sınırlı kalırsa, paritelerdeki hareketler de kısa süreli olacaktır.

TUNCAY TURŞUCU
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ