Kadınlarımızın 8 milyonu işte...

08.03.2017 08:52

Bugün, Kadınlar Günü. Kadınlar Günü farklı ülkelerde ”Dünya Kadınlar Günü” veya “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan bu gün boyunca, kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesinin önemi vurgulanıyor, ekonomik, siyasi ve sosyal başarıları kutlanıyor.

Nüfusumuzun 49.8’i kadın. Tabiat kadın-erkek dengesini koruyor.

Nüfustaki kadın-erkek eşitliğinin yaşamda da sürmesini bekliyoruz.

Sağlık, yaşamın temeli. Kadınlarımızın sağlığı erkeklerden daha iyi. Yaşam süreleri daha uzun. Erkeklerde ortalama yaşam süresi 75, kadınlarda 80 yıl.

Kadınların en önemli sağlık sorunları dolaşım hastalıkları, iyi ve kötü huylu tümörler ve solunum sistemi hastalıkları.

25 ve daha yüksek yaştaki kadın nüfusun % 19.5’i lise ve dengi okul, yüzde 13.1’i yüksekokul ve fakülte mezunu.

KADINLARIMIZ OKUYOR

Yükseköğretim mezunu kadınlarımız iş bulabildiklerinde daha fazla gelir elde ediyor. İlkokul mezunu kadınların ortalama yıllık ücreti 6.500 TL, lise mezunu kadınların yıllık ücreti 16 bin TL. iken, yüksek okul mezunları kadınların ortalama yıllık gelirler 2015 yılında 30 bin liraydı.

Evli her 5 erkekten 4’ü karısının çalışmasını uygun görüyor.

Ne var ki kadınlarımız iş bulmakta zorlanıyorlar. İşsizlik oranı erkeklerde % 13 iken, kadınlarda % 16.

27 milyon çalışanın % 30’u, 8 milyonu kadın, 3 milyon 700 bin işsizin 1.5 milyonu, yüzde 40’ı kadın.

1.2 milyon sendikalı işçinin yüzde 10’u sendikalı kadın işçi.

EVLİLER MUTLU

İlk evliliklerin yüzde 40’a yakını 20-24 yaş aralığında yapılıyor. Yılda 600 bin kadın evleniyor. 130 bin kadın boşanıyor.

Genelde evli kadınlar, evlilikte erkeklerden daha mutlu oluyor. Aile Yapısı Araştırması’na göre erkeklerin % 75’i, kadınların yüzde 56’sı aile içi anlaşmazlıkları birbirlerine bağırarak, daha azı sessiz kalarak çözmeye çalışıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, ailelerde erkeklerin % 3.6’sı, kadınların % 2.4’ü eşlerine fiziksel şiddet uyguluyor.

Aile sayımız 21 milyon 700 bine ulaştı. Ailelerin % 4’ü, 3 milyonu tek kişilik aile. Bu 3 milyon kadın ve erkeğin tek başına yaşadıkları anlamına geliyor. 3 milyon tek başına yaşayanın kaçı kadın, kaçı erkek bilemiyoruz ama 19 milyon çekirdek veya geniş ailenin kadınlarımıza aile içinde yaşama şansı verdiği görülüyor.

Tüm kadınlarımızın, özellikle emekçi kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü kutlarım.



KADINLAR GÜNÜ NEDİR?

8 Mart 1857 günü ABD New York’ta 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları isteğiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Polis işçilere saldırdı. İşçiler fabrikaya kilitlendi. Çıkan yangında 120 kadın işçi can verdi.

1910 yılında Kopenhag’daki Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1977 yılında 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmasını kabul etti.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1984’ten buyana kadın örgütleri her yıl “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlamalarını sürdürüyor.