Kahraman bakkal süpermarkete karşı

08.11.2016 12:17

Son bir ayda dilimizden düşmeyen “dolar hegemonyası” sürüyor. Dolar (DXY) Endeksi biraz değer kaybetti rahatladık derken devreye Amerikan seçim stresi girdi. Bu tabloda ülke risk primleri yüksek olan gelişen ülke piyasaları olası bir sürprizi ve ya volatilitede artış senaryosunu önceden fiyatlıyor. Böyle giderse 09 Kasım sabahında fazla fiyatlama marjı kalmayacak.

Mevcut politikaların yeni bir başkan ile devamı piyasalarda risk alma iştahını yerine getirebilir. Bu tabloda özellikle Amerikan hisse senedi piyasalarından başlayan ve tüm Dünya’ya yayılan bir yükseliş tahmin ediyoruz. Bu sevinç kalıcı olur ve bir yılsonu rallisine dönüşür mü kestirmek güç? Bize göre, ilk olumlu tepki ardından Clinton’la değişecek Demokrat politikaların ekonomik etkisi ve artık 2017 beklentileri ile yön arıyor olacağız.

Güçlü Amerikan Doları, faiz artırımı beklentisinin bize getirdikleri ise çift haneli faiz oranları, değer kaybeden para birimi ve ayakları titreyen hisse senedi piyasası. Yazı başlığını çağrıştıran da bu, büyüklerin kendi menfaatlerine göre şekillendirdiği bir Dünya düzeni içerisinde zayıflayan ekonomi ve jeopolitik sorunlar ile ayakta kalmaya çalışıyoruz.

Cumhuriyetçiler ve Trump senaryosu ise tam bir muamma ama tabi ki daha çok bize göre. Yeni parti ve yeni başkan iki değişiklik birden Amerika ve diğer gelişmiş ülkeler bu döneme çabuk adapte olur. Gelişen ülkelerin adaptasyonu ise zaman alacak gibi görünüyor. Peki, piyasalar için negatif faiz dönemi bitiyor mu? Bu tarz bir dönüş için Amerika tahvil bono piyasasından ilk sinyaller geldi ancak teyit gerekiyor. Tahvil bono piyasasında oranların seyri ve toplu bir geri dönüş başlama ihtimali gelişen ülke piyasaları ve para birimlerinde stresi artırabilir.

Küresel piyasalar için konuşuyorsak hep kötü gitmez bir noktada algılar pozitife kayacak ve fonlar riskli varlıkları yukarı taşımak isteyecek. Bizim de bundan nasibimizi aldığımız senaryo iyi olur en azından rahat bir nefes alırız. Sonuç olarak, arada endişelerimiz olsa da biz genel anlamda Amerikan seçim sonuçları ve yansıması konusunda iyimseriz. Piyasalar seçim sonuçlarının üzerinden bir gece geçirsin daha sağlıklı fiyatlamalar yapsın, en önemlisi Türkiye’nin uzun dönemli menfaatleri açısından daha olumlu bir dönem başlasın…

ARZU TOKTAY
ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ
XTB MENKUL DEĞERLER A.Ş.