Kısa Süreliğine Bahar Havası Yaşamak Bizim Elimizde...

18.06.2015 14:08

Piyasaların uzun bir süredir beklediği  Haziran ayı Fed toplantı kararları dün itibariyle açıklandı. Gelen kararları kısaca özetlemek gerekirse faizler beklenildiği gibi yüzde 0,25’te sabit bırakıldı, Mart ayında yüzde 2,3-2,7 arasında olan büyüme 2015 yılı büyüme beklentisi yüzde 1,8-2,0 aralığına çekilirken işsizlik oranı ise yüzde 5,0-5,2 aralığından yüzde 5,2-5,3 aralığına yükseltildi. Fonlama faiz oranı bu yıl için sabit bırakılırken 2016 ve 2017 yılı için ise aşağı yönlü revize edildi. Gelen bu kararlar sonrasında dolarda global bazda değer kayıpları yaşandı.

Buraya kadar yazdıklarım gerçekleşen şeylerdi peki bundan sonraki süreçte nasıl bir seyir görebiliriz ?

Açıkçası önümüzdeki kısa dönem  yurtiçi açısından oldukça önemli olacaktır. Her ne kadar dünkü toplantıdan dolar zayıf bir şekilde çıksa da gelen her olumlu enflasyon ve istihdam verilerinin ardından Eylül ayındaki toplantıda faiz artırımı masaya gelecek ve bu süreçte dolarda sert değer kazanımları göreceğiz. Ancak şu önümüzdeki kısa vadede yurtiçi gelişmeler belirleyici olacaktır. Burada ise ekonomi tarafından ziyade siyasi belirsizliği ön plana koymak gerek.

7 Haziran genel seçimleri öncesinde tek parti iktidarı olumlu, koalisyon olumsuz olarak nitelendirilirken şu an gelinen durumda ise koalisyon olumlu, erken seçim ise olumsuz olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte bu süreci ne kadar erken atlatırsak piyasalar açısından yurtiçi  o kadar rahatlayacaktır. Her ne kadar siyasi parti liderleri koalisyon veya erken seçim konusunda net sinyaller vermese de bu belirsizliğin bir an önce ortadan kaybolması bizim için bir avantaj olacaktır.  Böyle bir tabloda ise kurda ve faizlerde net bir gerileme borsada ise yukarı yönlü hareketler görmemiz muhtemeldir. Ancak her ne kadar içeride belirsizlik ortadan  kalksa da Eylül ayına yaklaştıkça Fed’in faiz artırım beklentileri nedeniyle yurtiçi piyasalar için tehlike çanları çalmaya başlayacaktır.

Rıdvan BAŞTÜRK

ALB Forex Analisti