Koalisyon pazarlıkları ve müzakerelerinde borsa nasıl fiyatlanıyor..

07.07.2015 12:28

Ülkemiz ve kuzey yarımkürenin bir bölümü Yaz sıcaklarının geçmiş yıllara göre daha geç başladığı bir dönem yaşarken,aynı zamanda Uzun yıllar sonra Türkiye,politik arenadaki gelişmelerin oluşturduğu riskleri Üzerinde hissetmeye başladı. 
  
Türkiye yaklaşık 13 yıldır Tek parti iktidarının piyasalar üzerinde geçmişte oluşmuş negatif etkisini son 1,5 yıl haricinde pek sık yaşamadı. 2015 genel seçimlerinde sandıkdan koalisyon çıkması ile hemen aklımıza 1991-1995-1999 Genel seçimlerindeki koalisyon süreçlerini getirdi.Geçmiş dönem Genel seçimler sonrası oluşan tablolara baktığımızda grafikte de sizlerle Paylaştığımız üzere 1991 seçimlerinden İki dönem tek parti olarak Hükümet Kuran   Anavatan Partisi seçimleri kaybederek ülkede tekrar geçmişte olduğu gibi Üç seçim daha 1995-1999 yıllarında da koalisyon döneminin başladığı sürece girildi.

Bu dönemleri bildiğiniz üzere zaman zaman anlaşmazlıkların,hatta zaman zaman altı  ayda bir bakanların değiştiği ve piyasalar üzerinde Oldukça negatif etkilerinin görüldüğü dönemleri yaşadık.
 
Önümüzdeki hafta sayın Cumhurbaşkanı'nın AKPartiye Hükümet kurma görevini Vermesiyle müzakereler süreci boyunca En azından 45 gün piyasalar üzerinde oldukça tansiyonu yüksek bir süreç görebiliriz.

   

1991-1995 ve 1999 genel seçimleri sonrası ortaya çıkan koalisyon dönemi pazarlık süreçlerinde ne olmuş önümüzdeki koalisyon pazarlıkları müzakere dönemde neler olabilir ?bunu ancak geçmiş dönem koalisyon pazarlıklarında yaşananlarla karşılaştırabiliriz. Tabloda grafikler üzerinde  Görüldüğü üzere 1991 genel seçimlerinden sonra seçimin hemen ertesi gün borsa borsa % -7 düşüyor ve hemen ardından tepki vererek 2,5 hafta koalisyon pazarlıkları oluşuyor.Koalisyon kurulmasıyla birlikte olumlu havaya bürünüyor.
 
1995 genel seçimlerinde de borsa seçimin ertesi gününde gü içinde %-12 düşüyor ve  koalisyon pazarlıkları ile beraber tepki veriyor 1991 yılında olduğu gibi üç hafta yakın Müzakereler sürüyor ve koalisyonla birlikte piyasaları olumlu hareket ediyor.
 
1999 genel seçimlerinde de sandıktan koalisyon çıkmasıyla birlikte piyasalar 2,5 hafta süren koalisyon pazarlığı sonunda yeni koalisyon hükümetinin kurulmasıyla adeta geçmiş dönem koalisyon hükümetlerinin yeni ükümet üzerinde anlaşması ile Rallye başlıyor.
 
Özet geçecek olursak, grafikte seçim öncesi dönemlerde Borsa ciddi bir düşüş,düzeltme dönemine girmiş aynen 2015 Ocak ayından 91.800'den beri yaşadığınız düşmüş gibi. Müzakereler yeni haftada başlayabilir ve Müzakereler koalisyon pazarlıkları devam edeken Piyasalar üzerinde etkili olacaktır..Koalisyon kurulması halinde BİR Ralli başlayabilir

Ancak şu durumda bir koalisyon kurulması ihtimali zayıf gibi dursada ihtimaller devam ederken Piyasalar bu Müzakerelerden gelecek haberleri yakınen izleyecektir.
 
Bir hükümet kurulamaz ise erken seçim piyasalarda çok ciddi negatif dalgalanmalara neden olacaktır.Koalisyon pazarlıklarının ülkemize istikrar getirmesi dileğiyle.

Halil Reçber / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Direktörü